Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Το όνειρο


Σολωμός, Χατζιδάκις, Δημήτρης Ψαριανός
Από τον "Μεγάλο Ερωτικό", του Χατζιδάκι

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνική πραγματικότητα

Είναι οδυνηρό να παραδεχθείς ότι ένα τμήμα του υποκόσμου, με οργάνωση συμμορίας, έχει πείσει συμπολίτες μας να το ψηφίσουν και να του δώσουν θέση στη Βουλή. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να παραδεχθείς ότι η αποδοχή της βίας ως μέσο άσκησης πολιτικής μπορεί να παραδώσει τη δημοκρατία μας στις συμμορίες της νύχτας.
Καταλήγει στο σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Πόλυ Πάνου


Πέθανε σήμερα η Πόλυ Πάνου σε ηλικία 73 χρονών

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα

Του Κ. Μητρόπουλου
Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ 24-9-13

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Καλή και κακή βία

«… Κάποια στιγμή αυτή η κοινωνία, με πρώτους τους φορείς συλλογικής της έκφρασης όπως είναι τα κόμματα, πρέπει να αντιδράσει. Δεν έχουμε απλώς πρόβλημα βίας, έχουμε πρόβλημα ανοχής στη βία που επιτρέπει σε διάφορους να ασκούν βία. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά: δεν υπάρχει καλή και κακή βία, δεν υπάρχει καν δικαιολογημένη βία πλην της καθαρής αυτοάμυνας. Όταν η κοινωνία αρχίσει να φρικιά στις πράξεις βίας (ή και στην προτροπή της) θα αρχίσει να φρικιά και με τη Χρυσή Αυγή. Αν όμως στο φαντασιακό των πολιτών παραμείνει εντυπωμένη η άποψη ότι «η βία μπορεί να φέρει αποτελέσματα», θα την ψηφίζει ως πιο «αποτελεσματική»...» καταλήγει στο σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή ο Μανδραβέλης, που έχει τίτλο «η καταδίκη της βίας».

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η θλιβερή κοινωνία του κινητού

Δοξάστε μας!!!
(Και ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε...)

H Google έκανε 'πρωτοσέλιδο' τον Κουν

Στον κορυφαίο Έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη, Κάρολο Κουν, αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google τιμώντας τα 105α γενέθλιά του.
Ο Κάρολος Κουν υπήρξε ένας πρωτοπόρος του θεάτρου, ο οποίος έως και το τέλος της ζωής του έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματολογίας και σύστησε πολλούς ξένους συγγραφείς, ενώ έδωσε άλλη διάσταση στο κλασικό ρεπερτόριο της αρχαιότητας με την σύγχρονη και ουσιαστική ματιά του.
Γεννήθηκε στην Προύσα στις 13 Σεπτεμβρίου 1908. Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το 1929 διορίστηκε καθηγητής αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών. Η πρώτη του εμφάνιση ως σκηνοθέτη ήταν στο «Τέλος του ταξιδιού» του Σέριφ. Με μαθητές του, από το Κολέγιο, παρουσίασε έργα του Αριστοφάνη και του Σαίξπηρ. Ίδρυσε τη Λαϊκή Σκηνή (1934-36) και συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους (Κατερίνας, Κοτοπούλη, κ.ά.).
Το 1942 ο Κάρολος Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης όπου ανέβασε Ίψεν, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Πιραντέλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Λόρκα, Τενεσί Ουίλιαμς, Μίλερ κ.ά.. Επίσης, το ίδιο έτος (1942) ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς.
Το 1984 το ελληνικό κράτος του παραχώρησε έναν χώρο στην Πλάκα, για την ανέγερση του θεάτρου «Κάρολος Κουν».
Ο μεγάλος σκηνοθέτης, τιμήθηκε με το παράσημο Φοίνικα, το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Θεάτρου των Εθνών.
Άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου 1987, την ώρα ακριβώς που θα δινόταν η πρεμιέρα του έργου «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, που λίγο καιρό πριν είχε αρχίσει να σκηνοθετεί στο «Υπόγειο», του Θεάτρου Τέχνης. Με τη διαθήκη του, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του, κληροδότησε τον τίτλο Θέατρο Τέχνης στους Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή και Γ. Αρμένη με την προτροπή να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο «Θέατρο Τέχνης Κουν».
(Πηγή: naftemporiki)


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Συμποσιακά

Του Κ. Μητρόπουλου
Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ της 7-9-13

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

100 χρόνια Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με τν Ελλάδα.

Το πρόγραμμα