Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα με συμμετοχή ερευνητών από το Ν. Λασιθίου

Το 2013 αποτελεί μια ξεχωριστή χρονιά για την Κρήτη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό της χώρας μας. «Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, ο πόθος πολλών γενεών Κρητικών έβρισκε επιτέλους τη δικαίωσή του. Είχαν προηγηθεί δεκάδες αιματοβαμμένοι αγώνες για την ελευθερία και την ένωση, δεδομένου ότι οι Κρητικοί ποτέ δεν αποδέχθηκαν τη μοίρα του κατακτημένου και πάντοτε βρίσκονταν σε επαναστατική εγρήγορση, παλεύοντας με ηρωισμό για υψηλά ιδανικά», σημειώνει σε σχετικό του μήνυμα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στο πλαίσιο των εορτασμών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έγιναν και έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μια από τις πιο σημαντικές είναι και η διοργάνωση από τον Δήμο Ηρακλείου και την Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Το Ηράκλειο και η Κρήτη από την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ως την Ένωση με την Ελλάδα».
Το θέμα είναι αρκετά ευρύ ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές και τους Κρητολόγους να εντάξουν μεγάλη γκάμα θεμάτων και να κάνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Περιβάλουν με το κύρος τους στην τιμητική επιτροπή, ως συμπρόεδροι, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στυλιανός Αλεξίου  και ο επίσης Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρης Δετοράκης.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο κ. Μανώλης Βασιλάκης και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας Νανάκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από 23-26 Οκτωβρίου στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και θα γίνουν  72 ανακοινώσεις στις εξής ενότητες: Εκπαίδευση, Τύπος, Πληθυσμός, Μαρτυρίες, Λαϊκός Πολιτισμός, Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Θρησκεία-Εκκλησία, Πολιτική, Κοινωνία, Υγεία, Οικονομία και Λογοτεχνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και για το Νομό Λασιθίου το συνέδριο, αφού μεταξύ των ανακοινώσεων και των ερευνητών περιλαμβάνονται και μερικοί Λασιθιώτες. Ειδικότερα:
Ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου κ. Γεώργιος Μαμάκης θα μιλήσει με θέμα: «Τυπολογικές εκδοχές του οργανωτικού και διοικητικού
φαινομένου της εκπαίδευσης σε κοινωνίες υπό μετάβαση. Η περίπτωση του
Λασιθίου κατά την περίοδο της ύστερης τουρκοκρατίας και της Κρητικής
Πολιτείας, μέχρι και την Ένωση με την Ελλάδα»
Ο Δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας κ. Μανόλης Μακράκης θα μιλήσει με θέμα: «Οι επιπτώσεις των κομματικών παθών στην Εκπαίδευση
των Κρητών. Από τη Σύμβαση της Χαλέπας ως την Ένωση (1878-1913)».
Ο Δ.Δ.Ε Λασιθίου κ. Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος, με θέμα : «Οι Αγώνες του Κρητικού Λαού για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και η Ένωση με την Ελλάδα, όπως καταγράφονται  στην αρθρογραφία του περιοδικού ‘Αμάλθεια’».
Η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Γ. Σεργάκη, με θέμα: «Στυλιανός Μ. Παπαδάκης: Βίος και πολιτεία ενός αγωνιστή, πολιτικού, διανοούμενου» και η
φιλόλογος κ. Μαρία Σώρου, με θέμα: «Μορφές και έκταση εγκληματικότητας στην Κρήτη την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας όπως καταγράφεται στον κρητικό τύπο την αντίστοιχη περίοδο».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ι.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: