Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Σουζάνα Παπαδοπούλου

Ο Βασίλης Κ. Ξανθόπουλος (1951-1990), υπήρξε Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπόνησε το διδακτορικό του ήταν στη Φυσική. Εργάστηκε σε αρκετά πανεπιστήμια ως ερευνητής και διδάσκων. Το 1983 εξελέγη Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1989-1990 διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής. Ο Β. Ξανθόπουλος δολοφονήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1990 την ώρα που δίδασκε. Υπήρξε, εκτός των άλλων, και εξαίρετος δάσκαλος.

Ο Στέφανος Πνευματικός (1957-1990) σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διδακτορικό του ήταν, επίσης, στη Φυσική. Στο νεοσύστατο Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης συνεργάστηκε ερευνητικά και ανέλαβε διευθυντής του Τομέα Υπολογιστικής Φυσικής, του οποίου υπήρξε βασικός δημιουργός. Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου1990, στο Κέντρο Υπολογιστικής Φυσικής Κρήτης, άρχισαν με τον Β. Ξανθόπουλο τη διδασκαλία την οποία δεν ολοκλήρωσαν ποτέ, αφού δολοφονήθηκαν εκεί από κάποιον ψυχοπαθή.

Στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων επιστημόνων το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας από το 1991 καθιέρωσε, για μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, το ετήσιο «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού». Η απονομή του βραβείου γίνεται κάθε χρόνο στο χώρο της Παλαιάς Βουλής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με μεγάλη επισημότητα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής θεσμοθέτησης του βραβείου η έννοια της «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας» δεν περιορίζεται μόνο στην ικανότητα σαφούς και ενδιαφέρουσας διδασκαλίας από την έδρα, αλλά εμπεριέχει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν επιστημονικούς δρόμους στους φοιτητές, τους εμπνέουν και τους καθιστούν κοινωνούς του επιστημονικού ήθους και της ανιδιοτελούς αναζήτησης της αλήθειας.

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται κάθε χρόνο από μια επιτροπή διακεκριμένων Καθηγητών, που προέρχονται από όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της επιστήμης και από όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτοδικαίως μέλος της.

Μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί με το βραβείο οι Καθηγητές: Κριεζής (1991), Παντερμαλής (1992), Γαρδίκας (1993), Σαρρής (1994), Γαζής (1995), Σουκάκος (1996), Τεγόπουλος (1997), Πεσκεντζή-Πολίτη (1998), Σέκερης (1999), Δουγαλής (2000), Μουλλάς (2001), Μουντοκαλάκης (2002), Λαμπρόπουλος (2003), Χατζηπανταζής (2005), Μουτσόπουλος (2005) της Παθολογίας, Ιωαννίδης (2006), Μανιτάκης (2007) και Ρούσσος (2008). Θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια επί 18 βραβεύσεων τα 17 βραβεία απονεμήθηκαν σε άντρες και μόνο ένα σε γυναίκα.

Στην Ιστορία των Μαθηματικών είναι πολύ σπάνια η παρουσία γυναικών στην επιστήμη αυτή. Η επιστήμη αυτή ανδροκρατείται. Εξέχουσα θέση στις γυναικείες μορφές η Υπατία η Αλεξανδρινή, η κόρη του μαθηματικού Θέωνα, η οποία είχε τον γνωστό μαρτυρικό θάνατο.

Όσοι έχουν περάσει από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης μόνο καλά λόγια έχουν να λένε για την ψυχή της Σχολής από της ιδρύσεώς της: την Καθηγήτρια Μαθηματικών, με ειδίκευση στην Ανάλυση, Σουζάνα Παπαδοπούλου.

Η Καθηγήτρια Σουζάνα Παπαδοπούλου είναι μαθήτρια του Δημητρίου Κάππου, στην έδρα του οποίου υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Μαθηματικό Αθηνών. Τις σπουδές της συμπλήρωσε στη Γερμανία και από το 1982 μέχρι σήμερα είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το 19ο βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού» απονεμήθηκε φέτος για δεύτερη φορά σε γυναίκα, στην Καθηγήτρια Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τ. Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Σουζάνα Παπαδοπούλου.

Το σκεπτικό της επιτροπής για την απόφαση αυτή ήταν ότι η διαδρομή της χαρακτηρίζεται από μία συνεχή προσήλωση στις αρχές της ακαδημαϊκής αριστείας και μία εξαιρετική αφοσίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη διδασκαλία των φοιτητών.

Η εκδήλωση βράβευσης έγινε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η Καθηγήτρια μετά την βράβευσή της ανέπτυξε στους παρευρισκομένους το θέμα: "Η μαθηματική εκπαίδευση ως συμβολή στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό".

Όσοι γνωρίζουμε την Καθηγήτρια Σουζάνα Παπαδοπούλου δεν χαρήκαμε μόνο γιατί βραβεύτηκε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας και μια λαμπρή Δασκάλα, ένας από τους στυλοβάτες του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και γιατί ένα βραβείο απονεμήθηκε σε έναν εξαιρετικής ποιότητας άνθρωπο.

Το βραβείο «Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού», όπως εξ άλλου και με τους προηγούμενους βραβευθέντες, με την βράβευση της Σουζάνας Παπαδοπούλου απέκτησε μεγαλύτερη εγκυρότητα και αίγλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: