Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

To μανιφέστο των blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος ελεύθερος και ανεμπόδιστος μεταξύ πολιτών.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από ειλικρινής φωνές ακόμα κι αν ανάμεσά τους κυκλοφορούν και λαμόγια.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να καταθέσει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι μαθαίνουμε, όπως και στον κοινωνικό εποικοδομητισμό.

5. Μερικά blogs γράφονται από επαγγελματίες αλλά στην πλειοψηφία τους συντηρούνται από απλούς πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να καταθέτει και την δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να την υπαγορεύουν.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

10. Δικαίωμα και υποχρέωση του οποιουδήποτε να καταθέτει την αντίθετη άποψη για οποιαδήποτε ανάρτιση εφόσον υπάρχει τέτοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: