Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Δημοσίευση ΑΝΑΤΟΛΗΣ

7.30 ag nik ΝΤ- ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑΜΕΛΟΥ

Είναι το 7ο βιβλίο του! Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαθηματικός Γιάννης Σταμέλος παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης το βιβλίο του «Φαντασία και Μαθηματικά».
Ένα πρωτότυπο πόνημα, που – ενώ σε πρώτη ανάγνωση παρακάμπτει τη στενή μαθηματική σκέψη και λογική – δια της «πλαγίας» οδού, βασιζόμενο ακριβώς σε αυτές, εξυπηρετεί τον στόχο του ευρηματικού δασκάλου: Να αφηγηθεί με ευφάνταστο τρόπο ό,τι θεωρούσε σωστό, προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν θετική στάση στη γνώση και τα μαθηματικά, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε.



Πάντα είχε κατά νου να συγγράψει ένα παιδικό βιβλίο. Προέκυψε η αφορμή από μια πρόσκληση από Δημοτικό Σχολείο, για να μιλήσει για το πώς γράφεται ένα βιβλίο... Έγραψε μια ιστορία, συμβουλεύτηκε μερικούς δασκάλους και φιλολόγους, το έδωσε και το διάβασαν και δυο μαθηματικοί... Τον ενεθάρρυναν να προχωρήσει και αποφάσισε να το εκδώσει.
Την εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου συντόνισε η φιλόλογος Εύη Μπουκουβάλα- Κλώντζα. Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Μπουκουβάλα, η Μαθηματικός Μαρία Μαυρικάκη και ο δάσκαλος Κωστής Καλύβας. Αποσπάσματα ανέγνωσε η φιλόλογος Γωγώ Ζερβού και ένα ποίημα απάγγειλε ο μικρός Μιχαλάκης Κλώντζας. Μελοποιημένα ποιήματα, τα οποία ο Γιάννης Σταμέλος συμπεριέλαβε στο βιβλίο του, απέδωσε η «Αυτοσχέδιος Χορωδία» με τους Άννα Καρτέρη, Λεωνίδα Κλώντζα, Στρατή Κουρουπάκη, Έφη Παχυγιαννάκη και Γιώργο Φουλεδάκη. Μουσική έπαιξαν Κωστής Κλώντζας, Μανόλης Κλώντζας, Γιάννα Παπαδάκη, Βασίλης Τράνακας, Πάτρα Φαρσάρη.

Του ΝΙΚΟΥ ΤΡΑΝΤΑ από την εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

4 σχόλια:

Πεφταστέρης είπε...

Συγχαρητήρια για το καινούργιο σου βιβλίο, Γιάννη. Το ρούφηξα στην κυριολεξία.
Επεσήμανα ωστόσο κάποιο μικρό λαθάκι, που βέβαια δεν μειώνει την αξία του βιβλίου: Ο Ωρίωνας δεν είναι καλοκαιρινός αστερισμός, αλλά κατ' εξοχήν χειμωνιάτικος.

Ι.Σ. είπε...

Έτσι γράφει στην "Ελληνική Μυθολογία" ο Ν. Τσιφόρος, από το Ώρα που το ερμηνεύει Καλοκαίρι.

Πεφταστέρης είπε...

Ο Τσιφόρος,τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα ως συγγραφέα, ερευνητή, ευθυμογράφο, θεατρικό συγγραφέα, χρονογράφο κ.λπ., προφανώς στο θέμα αυτό κάνει λάθος.

Οι γνωστοί (από τις τηλεοπτικές τους εκπομπές) Καθηγητές Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης, στο βιβλίο τους "Τα άστρα και οι μύθοι τους" (εκδ. ΔΙΑΥΛΟΣ-1998, σελ. 108), αναφέρουν για τον αστερισμό του Ωρίωνα:
"Ο Ωρίωνας ανατέλλει το φθινόπωρο, μεσουρανεί το χειμώνα και δύει την άνοιξη".

Εκτός, όμως, από τα βιβλία, ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει τον εντυπωσιακό Ωρίωνα αυτή την εποχή ρίχνοντας μια ματιά στον νότιο-νοτιοανατολικό ουρανό νωρίς το βράδυ.

Υ.Γ. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου με e-mail;

Ι.Σ. είπε...

Το θέμα που θίγεται στο βιβλίο είναι η αξιοποίηση των μύθων για διδακτικούς σκοπούς. Έτσι δεν αμφισβήτησα την επιστημονική ακρίβεια των όσων γράφει σχετικά ο Τσιφόρος, αφού δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου.
Βεβαίως και μπορείτε.