Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Νέο τεύχος ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το οποίο εκδίδει η  Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι τετραπλό και έχει αριθμό 172-175. Το περιοδικό διανύει το 44ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.
Στις «επισημάνσεις» αφιερώθηκε μεγάλο μέρος στον μεγαλύτερο ποιητή των τελευταίων αιώνων μετά τον Σαίξπηρ, τον Κ.Π. Καβάφη, που το 2013 γιορτάσαμε τα 150 χρόνια από τη γέννησή του. Επιλέχθηκαν ακόμα Ελύτης, Σεφέρης, Παλατινή Ανθολογία, Σουρής, Παλαμάς κ.α., καθώς και μικρά σχόλια σε ειδήσεις θετικού προσανατολισμού που συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.
Στις συνεντεύξεις του τεύχους φιλοξενούνται ο Διευθυντή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου κ. Δ. Σάββα και ο κτηνίατρος, συγγραφέας και ιστοριοδίφης Ι.Μ. Καραβαλάκης.
Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία «Η εκτέλεση των 62 μαρτύρων στο Γάζι από τους Ναζί» του Μ. Γ. Παπαμαστοράκη, «Κρήτη» του Μ. Γιαλουράκη, δυο βιβλία για την Πραισό του Ερρ. Π. Σκουλούδη, «Χριστός–Μεταξοχώρι–κοιλάδα Σελακάνου, 4.000 χρόνια ιστορίας και παράδοσης» του Ι. Εμμ. Ροβυθάκη, «Η Κρήτη των αιώνων, μια ποιητική περιδιάβαση στην ιστορία της Κρήτης» της Μ. Πετράκη-Μηλάκη, «Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης» των Μ.Γ. Ανδριανάκη και Κ.Δ. Γιαπιτσόγλου, «Ταξίδι στον άγνωστο Ελληνισμό των φυλών της Μεσογείου» του Μιχ. Γεροντή, «Παλίμψηστο» μια έκδοση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το «Λεύκωμα αγωνιστών της Ένωσης από το Ν.Λασιθίου» της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου.
Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στην εκπαίδευση στο Ν. Λασιθίου, ένα άρθρο του Ι. Χρονάκη αφιερωμένο στον ποιητή Μ. Πρατικάκη, ένα «Κρητικό Ερωντικό νάκλι» του Ι.Ν. Γαλάνη, ένα άρθρο του  Γ. Τσικαλάκη για «Το  καταστατικόν της εν Κωνσταντινουπόλει ‘Αδελφότητος Κρητών’», ένα άλλο με τίτλο  «Xάνιαλης ο στυγνός εκμεταλλευτής του Οροπεδίου Λασυθίου κατά την Τουρκοκρατία» του Ι.Μ. Καραβαλάκη, ένα μικρό αφιέρωμα με αφορμή την έκθεση τεκμηρίων της Συλλογής Τραντά, ένα άρθρο με βάση δυο έγγραφα συμβουλευτικά από την Κρήτη πριν την Ένωση, του Στρατή Κουρουπάκη, και ένα άρθρο αφιερωμένο στα Κρητικά ανιώματα.
Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι εικαστικοί Άννα Γιαρμενίτη, Θέμης Ματθαιάκης και Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη. Θερμά ευχαριστούμε, επίσης, τον Νίκο Τραντά για την παραχώρηση εικόνων και σκίτσων από τη Συλλογή του.
Ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, σε όλους τους φίλους και συνεργάτες και τα μέσα ενημέρωσης που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση, την κυκλοφορία και την προβολή της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά.
Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 - 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com
Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος


Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: