Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Νομός Λασιθίου: ο τόπος και οι άνθρωποι

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου  την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 συνεχίζει τη σειρά των διαλέξεων με τίτλο «Οι άνθρωποι και ο τόπος», οι οποίες άρχισαν τον Οκτώβριο με το μικρό επετειακό αφιέρωμα στους Γκάτσο, Ελύτη, Παπαδιαμάντη και Τσίρκα και συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο με το αφιέρωμα στον Καλλιτέχνη Νικόλαο Σπίθα, με την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση που έχει τίτλο «Νομός Λασιθίου: ο τόπος και οι άνθρωποι».
Ο νομός Λασιθίου κατοικήθηκε από την εποχή των μινωιτών με κέντρα την Πραισό, την Ίτανο και το Παλαίκαστρο. Στην περιοχή του Παλαικάστρου, όπου πιθανολογείται η θέση της αρχαίας πόλης Δραγμός υπήρξε ένα –ίσως το σημαντικότερο- λατρευτικό κέντρο του Κρηταγενούς Δία. Άλλα κέντρα υπήρξαν η Ολούς, στη σημερινή Ελούντα, ο Μόχλος και το νησάκι Ψείρα, η Μινώα στη σημερινή Παχειά Άμμο, τα Γουρνιά και το Δικταίο Άντρο η σπηλιά στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, όπου κατά μια εκδοχή είναι ο τόπος γέννησης του Κρηταγενούς Δία.
Μετά την κάθοδο των Δωριέων στην Κρήτη το ανατολικό άκρο με κέντρο την Πραισό αποτέλεσε το σημείο συσσώρευσης των Ετεοκρητών, δηλαδή των παλιών κατοίκων της, των γνήσιων Κρητών, όπως κυριολεκτικά σημαίνει ο όρος.
Από την Ίτανο κατάγονταν ο Κορώβιος, από την Λατώ ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, ο σοφός Μύσων κατά μιαν εκδοχή έλκει  την καταγωγή του από τη Σητεία, όπως και ο ποιητής του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζος Κορνάρος. Από τη Νεάπολη καταγόταν ο πάπας Αλέξανδρος ο Ε’. Από την Ιεράπετρα ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης και ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος ενώ από τον Άγιο Νικόλαο ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.
Ο νομός Λασιθίου έδωσε το παρόν στους απελευθερωτικούς αγώνες με πλήθος αγωνιστών και μαρτύρων, όπως ο Βογιατζάκης, ο Καπετάν Λακέρδας, ο Αλεξομανώλης, ο Καπετάν Καζάνης, κ.α.
Ο νομός έχει δική του σχολή στην παραδοσιακή μουσική με ονομαστούς λυράρηδες και βιολάτορες, όπως ο Καλογερίδης, ο Παπαχατζάκης, ο Δερμιτζογιάννης, ο Μπαριταντωνάκης, ο Βάρδας κ.α.
Έχει αναδείξει πολιτικούς, όπως ο Σφακιαννάκης, ο Ιωσήφ Κούνδουρος, παιδαγωγούς όπως η Αμαριώτου και μεγάλους ευεργέτες ‘όπως ο Αντώνιος Παπαδάκης.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές προσωπικότητες που άφησαν πίσω τους σημαντικό έργο και τίμησαν έτσι τον τόπο καταγωγής τους. Ομιλητές θα είναι οι κκ Ορφανάκη Έλση και Σταμέλος Ιωάννης. Θα συμμετάσχουν επίσης οι κκ Κλώντζας Μανώλης, Μαρκατζίνος Κωστής και Λουκάκης Μανώλης.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».
Την Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων αποτελούν οι κκ Σταμέλος Ι., Κουρουπάκης Στ., Φασουλάκη Μ., Μπλαζογιαννάκη Α., Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε. Καρτέρη-Σιγανού Μ. και Ρουμπελάκη Α.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου με ώρα έναρξης 19.00 και είσοδο ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: