Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ο Τύπος των Αθηνών για τις τελετές της Ένωσης

1913-2013
100 χρόνια από την Ένωση
της Κρήτης με την Ελλάδα
Το 1204 η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατελήφθη από τους Σταυροφόρους και η Κρήτη πουλήθηκε στους Ενετούς. Η χειρότερη κατοχή, όμως, για την Κρήτη ήταν η τουρκική. Οι Τούρκοι κατέλαβαν πρώτα τα Χανιά (1645) και μετά από 23 χρόνια πολιορκίας το Ηράκλειο ολοκληρώνοντας έτσι την πλήρη κυριαρχία τους στη μαρτυρική μεγαλόνησο. Στα 700 χρόνια του ξένου ζυγού, και ιδίως της Τουρκικής περιόδου, οι Κρήτες υπέστησαν τα πάνδεινα, πληρώνοντας με ποταμούς αίματος και αμέτρητες ταπεινώσεις τη συμπεριφορά των κατακτητών.
Τον Νοέμβριο του 1898 εκδιώχθηκε και ο τελευταίος Τούρκος από την Κρητική γη και τον Σεπτέμβριο του 1908 οι Κρήτες, δυναμικά, κατάργησαν το καθεστώς της αρμοστείας κηρύσσοντας την ένωση με την Ελλάδα. Η Κρητική βουλή εξέλεξε οικουμενική κυβέρνηση με τους Μιχελιδάκη, Ελ. Βενιζέλο, Πετυχάκη, Πολογιώργη και Λογιάδη, η οποία άσκησε τη διοίκηση εν ονόματι του βασιλέως των Ελλήνων.

Την 1η Δεκεμβρίου 1913 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο έφθασαν στα Χανιά και ύψωσαν στο ιστορικό φρούριο Φιρκά την Ελληνική σημαία επισφραγίζοντας και τυπικά την Ένωση.
Την Παρασκευή 9 Αυγούστου στο Οροπέδιο Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στα ΙΣΤ' Δικταία με θέμα "Ο Αθηναϊκός Τύπος στα γεγονότα των τελετών της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: