Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
Τέλος;
"Το «ΤΕΛΟΣ καλό, όλα καλά» δεν μπορώ, βεβαίως, να το πω ακόμη. Δεν ξέρω αν το τέλος ήταν καλό ούτε αν όλα εφεξής θα γίνουν καλά.
ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΜΩΣ, με απόλυτη βεβαιότητα, ένα πράγμα: ότι η χώρα υπέστη μια δοκιμασία, η οποία θα πρέπει τουλάχιστον να λειτουργήσει ως μάθημα για πολλές γενιές.
ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ και χωρίς καμία βοήθεια φτάσαμε να περιφερόμαστε μεταξύ Τρισέ και ΔΝΤ, μόνοι μας γίναμε στόχος της Μέρκελ και των υπολοίπων. Μπορούμε να κουβεντιάζουμε όσο θέλουμε για όλους αυτούς, για τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητές που υπηρετούν, για τις σωστές ή τις λάθος αποφάσεις τους, αλλά μόνοι μας υπαχθήκαμε στην κρίση τους. ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ μας θα σηκώσουμε ή δεν θα σηκώσουμε κεφάλι. Διότι ούτε που διανοούμαι τι θα συμβεί αν φτάσει ο Ιούνιος ή ο Σεπτέμβριος και διαπιστώσουμε ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν".
Αν όλα αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό δεν αποτελέσουν αφορμή για να σταματήσουν οι χιλιάδες κακές πρακτικές σ' αυτή τη χώρα φοβάμαι ότι θα ζήσουμε κι άλλα μεγαλεία.
Κάθε λαός
Προβοκατόρικα
- Τα πιο διαδεδομένα πράγματα στη φύση είναι το υδρογόνο κι η ηλιθιότητα.
- Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν!
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Γι' αυτήνε την Ελλάδα πολεμήσατε;
(Απόσπασμα)
Η είδηση και η εικόνα αλιεύτηκε από το: http://nafpaktos-blog.blogspot.com/2010/03/blog-post.html
Α στο καλό σου...

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αδικαιολόγητη απουσία των υπαλλήλων ή υπολειτουργία των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού θα τηρηθούν αυστηρά οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Αγώνες
Την ξέρετε φαντάζομαι αυτή την ωραία επιστολή από το Λονδίνο προς τους Έλληνες αγωνιζόμενους: "Βαστάτε αδέλφια ή που θα ελευθερωθούμε ή που θα πεθάνετε!"
Οι αθώοι
Στη γη των «αθώων» για όλα φταίνε οι άλλοι. Οι πολιτικοί που γέμισαν το σύμπαν υπαλλήλους. Όχι όμως τα κόμματα της αριστεράς που ζητάνε την πρόσληψη άλλων τόσων. Οι συνδικαλιστές «διεκτραγωδούν τα χάλια της δημόσιας διοίκησης, λες και στα υπηρεσιακά συμβούλια (όπου ξεπλένονται όλες οι αμαρτίες των υπαλλήλων) [αποτελούνται από] στελέχη της Μπούντεσμπανκ. Ακούμε εφοριακούς να απεργούν ζητώντας την πάταξη της φοροδιαφυγής, λες και πρέπει να βγουν οι μανάβηδες για να κάνουν ελέγχους. Βλέπουμε την ΟΛΜΕ να καταγγέλλει την παραπαιδεία, λες και τα ιδιαίτερα τα κάνουν Ισλανδοί ψαράδες. Ακούμε τους αγρότες να δηλώνουν «ανενημέρωτοι», λες και πρέπει άλλοι να διαβάσουν εφημερίδες και να τους πουν ότι οι επιδοτήσεις τέλειωσαν και το βαμβάκι πέθανε. Βλέπουμε επιχειρηματίες να κλαίνε για την καταβαράθρωση της παραγωγικότητας, λες και η αύξησή της είναι κάτι σαν τη θεία φώτιση που έρχεται από τον ουρανό. Βλέπουμε τους αγωνιστές [της αριστεράς] (…) να διαδηλώνουν «μαχητικά» και μετά να καταγγέλλουν τη βία της αστυνομίας. Βλέπουμε το ΚΚΕ να καταλαμβάνει τα στούντιο της τηλεόρασης κι αν γίνει κάποια μήνυση να σκούζει «ποινικοποίηση των αγώνων». Βλέπουμε τους ταξιτζήδες να γκρινιάζουν για την κίνηση και τους δημοσιογράφους για την ποιότητα της ενημέρωσης. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε την [γνωστή βουλευτή που καπνίζει προκλητικά στην τηλεόραση γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια κάθε έννοια νόμου που ισχύει για τους άλλους και κανείς δεν τολμά να την πετάξει έξω από τα στούντιο] να καταγγέλλει την πολιτεία γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για το κάπνισμα.
Ο Μανδραβέλης στην Καθημερινή της 21-3-2010 σημειώνει:
«Εδώ που φτάσαμε πρέπει να αρχίσουμε να συμφωνούμε σε μερικά πράγματα.»
1. Το σύνθημα «δεν είναι η κρίση ΜΑΣ, είναι η κρίση ΤΟΥΣ», είναι οι συνήθεις αριστερές ανοησίες. Η κρίση είναι όλων ΜΑΣ.
2. Οι ευθύνες δεν είναι ισομερείς. Ούτε μεταξύ πολιτών και πολιτικών, ούτε μεταξύ των πολιτών, ούτε καν μεταξύ των πολιτικών.
3. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν και αθώοι. Γι' αυτό το χάλι όλοι κουβαλάμε κάποιο μερίδιο ευθύνης. Αντί να το μεταθέτουμε καλά είναι να διδαχθούμε απ' αυτό και να αλλάξουμε. Διότι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να αφήσουμε αυτή την κρίση να πάει χαμένη και να συνεχίσουμε τα ίδια, από πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό, εξάλλου, δεν κάναμε τόσα χρόνια, όταν οι μικρές κρίσεις σε κάθε τομέα της χώρας προανήγγελλαν τη μεγάλη;
Καταλήγει στο άρθρο του.
Οι πλειοψηφίες και τα οικονομικά
Αν η Ελλάδα ήταν φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου, γράφει ο Λακόπουλος στα χθεσινά ΝΕΑ θα ήταν όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως... Λάζαρος Χατζηφλόκας!
Πτωχεύσαμε γιατί είχαμε τα πάντα, ισχυρίζεται. Και αυτό που έγινε εδώ δεν έχει προηγούμενο πουθενά: καταστράφηκε η ελληνική οικονομία λόγω εισροής πόρων. Αστείο; Κάθε άλλο! «Κάθε χώρα, όπως έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν, τους συνδικαλιστές, τους δημοσιογράφους, τους επιχειρηματίες, τα ΜΜΕ, έτσι έχει και το δημοσιονομικό προφίλ που της αξίζει. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχει το ανάγλυφο της κοινωνίας της. Οι Έλληνες βάζουν και σ΄ αυτό τη σφραγίδα της αντινομίας τους. Στη χρεοκοπία και την οικονομική κατάρρευση δεν φτάσαμε γιατί μας έλειψαν οι πόροι και οι ευκαιρίες. Αντίθετα, τα τελευταία τριάντα χρόνια η χώρα υπερενισχύθηκε με κονδύλια. Και τα επιμέρους συστήματά της που τώρα καταρρέουν- Υγεία, Εκπαίδευση, Διοίκηση, Πρόνοια, Γεωργία κ.λπ.- υπερχρηματοδοτήθηκαν. Και... γι΄ αυτό καταρρέουν» γράφει.
«Πίσω από την οικονομική διαχείριση που απέληξε σε χρέη και ελλείμματα υπάρχουν οι πηγές της κακοδαιμονίας (…) συμπεριφορές, νοοτροπίες, πολιτικές! Το ένα τροφοδοτούσε το άλλο και όλα μαζί το πολιτικό κλίμα που άνοιγε ανέμελα τη λεωφόρο της καταστροφής. Όλα έγιναν με τη συγκατάθεση της πιο ευτυχισμένης κοινής γνώμης της Ευρώπης! Οι κυβερνήσεις που διάλεγαν τον εύκολο δρόμο είχαν μαζί τους την πλειοψηφία του λαού» αγνοώντας την παρατήρηση του Γκαλμπρέιθ ότι «στα οικονομικά η πλειοψηφία είναι πάντα λάθος».
Τι μέλει γενέσθαι;
Ο Βέλτσος σε άλλη στήλη επισημαίνει: «Να γίνουμε οι «κακοί», χωρίς πολλές χειραψίες με τους πολιτικούς, [χωρίς] αβάντες στους συναδέλφους, [χωρίς] παραπομπές αναμεταξύ μας και κυρίως χωρίς πολλά τηλεφωνήματα».
Ο Προβόπουλος στην έκθεσή του ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον οποίο επικαλείται ο Λακόπουλος περιορίζει το πρόβλημα σε 16 λέξεις: ««Οριστική απομάκρυνση από τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση».
Κι όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει περισσότερο ...
Ανθρωπάκια του σωλήνα
Νίκος Γκάτσος
Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Ωδαί
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι
Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία
Παρέα με τους ήρωες
που μας παγώνουν τις καρδιές μας
φταίνε οι καιροί
που μας αδειάζουν τις ψυχές
Φταίμε μόνο εμείς
Οι ήρωες
Γ. Σουρής
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Έναν αιώνα πριν
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Μανώλης Χιώτης

Δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, θεωρείται ο δημιουργός του τετράχορδου. Έγραψε πολλά λαϊκά τραγούδια και πολλά για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Θεόφιλος
Λαϊκός ζωγράφος, γυρνούσε στους δρόμους ντυμένος Μεγαλέξανδρος και ζωγράφιζε για ένα πιάτο φασολάδα σπίτια και μαγαζιά στο Πήλιο και αλλού.
Τρελός στα μάτια του κόσμου ("Τόσο πολύ μας ενοχλούν οι άνθρωποι που δεν μας μοιάζουν", γράφει στις Δοκιμές του γι' αυτόν ο Σεφέρης), όμως τα δημιουργήματά του είναι ένα ζωγραφικό γεγονός στα εικαστικά της Ελλάδας.
"Ο Θεόφιλος μας έδωσε ένα καινούργιο μάτι, έπλυνε την όρασή μας όπως αυγάζει ο ουρανός, και τα σπίτια, και το κόκκινο χώμα, και το παραμικρό φυλλαράκι των θάμνων, ύστερα από την κάθαρση ενός απόβροχου, κάτι από αυτόν τον παλμό της δροσιάς. Μπορεί να μην είναι δεξιοτέχνης, μπορεί η αμάθειά του σε τέτοια πράγματα να είναι μεγάλη. Όμως αυτό το τόσο σπάνιο, το ακατόρθωτο πριν απ’ αυτόν για το ελληνικό τοπίο: μια στιγμή χρώματος και αέρα, σταματημένη εκεί μ’ όλη την εσωτερική ζωντάνια της και την ακτινοβολία της κίνησής της, αυτό τον ποιητικό ρυθμό -πώς να τον πω αλλιώς- που συνδέει τα ασύνδετα, συγκρατεί τα σκορπισμένα και ανασταίνει τα φθαρτά, αυτή την ανθρώπινη ανάσα που έμεινε σ’ ένα ρωμαλέο δέντρο, σ’ ένα κρυμμένο άνθος ή στο χορό μιας φορεσιάς, αυτά τα πράγματα που τ’ αποζητούσαμε τόσο πολύ, γιατί μας έλειψαν τόσο πολύ, αυτή τη χάρη μάς έδωσε ο Θεόφιλος", γράφει στις Δοκιμές ο Σεφέρης.
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
Κυριακή πρωί
Ποιος μπορεί να πιστεψει, ειλικρινά, ότι όλα αυτά που γίνονται γύρω μας γίνονται για το καλό μας;
Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί που οδήγησαν το σκάφος στα βράχια και το εγκατέλειψαν πρώτοι θα αρχίσουν να βγαίνουν σιγά σιγά και να ζητάνε και ρέστα;
Και όμως αυτά γίνονται.
Ατιμωρησία, ανομία, κουτονηριά
1. Η αστυνομία συνέλαβε τον κ. Μπάμπη, λέει η είδηση (MEGA δ.ειδ. 20.00, 20-3-2010), ο οποίος μάζευε πεταμένες αποδείξεις από τα διόδια και τις πωλούσε σε στελέχη υπουργείου για να τις παρουσιάζουν ως βεβαίωση μετακίνησής τους σε διάφορες περιοχές και να εισπράτουν παράνομα εκτός έδρας.
2. Στην Καθημερινή της 18-3-2010 ο Μανδραβέλης έγραψε: «Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς (…) έκανε μια γκράντε παροχή στους ομότεχνούς του μηχανικούς. Με την υπ' αριθμόν 2/52971/0022 απόφασή του καθόρισε: «την ημερήσια αποζημίωση των μονίμων και με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διπλωματούχων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το ισότιμο με αυτό σχολών που υπηρετούν στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ οι οποίοι μετακινούνται εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους στο ποσό των 70 ευρώ... Το ανωτέρω ποσό αυξάνεται κατά 20% κατά τη θερινή περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου».
Η απόφαση -η οποία σημειωτέον υπογράφτηκε ντάλα καλοκαίρι (31 Αυγούστου 2007) - δίνει με μέτριους υπολογισμούς μπόνους στους μηχανικούς του Δημοσίου 10 - 12.000 ευρώ ετησίως. Καθαρά! Όμως, η παροχή του κ. Σουφλιά αφορά τους μηχανικούς νομαρχιών, περιφερειών, οργανισμών, πλην δήμων, επειδή οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μικρές. Οπότε οι πρώτοι που θα αντιδράσουν στην κατάργηση π. χ. των νομαρχιών θα είναι οι μηχανικοί του Δημοσίου. Και όχι μόνο αυτοί: Χιλιάδες ρουσφέτια είναι διάσπαρτα στον δημόσιο τομέα και οι βολεμένοι θα αντιδράσουν αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε τομή, για να μη φαλκιδευτούν οι... «κοινωνικές τους κατακτήσεις.
Υ. Γ. Η απόφαση του κ. Σουφλιά είναι παράνομη. α) Τυπικά, διότι κατά παράβαση του Συντάγματος δεν αναφέρει το ύψος της δαπάνης στον κρατικό προϋπολογισμό («το ύψος της οποίας δεν μπορεί να καθοριστεί σ' αυτό το στάδιο»!). β) Ηθικά, διότι οι υπόλοιποι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (που πολλάκις βγαίνουν μαζί σε επιθεωρήσεις) λαμβάνουν εκτός έδρας 9,8 ευρώ!»
Ξαναεπισημαίνουμε το ΗΘΙΚΟ μέρος της απόφασης αυτής!...
Τι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε; Φυσικά και δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Κάποτε θάρθουν να σου πουν...
Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
Κάνουμε το παν
(Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή της 09-02-2010)
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Αγώνας χωρίς δικαίωση
Η στρατηγική της ήττας
Οι φάσεις της ζωή
Ξεκινάς να αλλάξεις τον κόσμο και καταλήγεις ν’ αλλάζεις κανάλια.
Δημοσιογραφία
Φίλοι
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Η συνάντηση δυο γιγάντων
Ο Ν. Καζαντζάκης είδε το φως του ηλίου στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη τον Φλεβάρη του 1883. Χρόνια σκλαβιάς, υποταγής, ατιμώσεων, σκληρότητας, με το όραμα της ελευθερίας ζωντανό, καθημερινή ανάγκη και στόχος ιερός.
Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον αυστηρά θρησκευτικό, πατριωτικό και γαλουχήθηκε απ’ αυτό στον ιδεαλισμό, την αναζήτηση της αλήθειας, με το όραμα της απελευθέρωσης «του θεριού που κείτουνταν στη θάλασσα», του γενέθλιου τόπου του που ύμνησε όσο τίποτα άλλο στη ζωή του.
Στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του, γνώρισε τον Τζαίημς, τον Μπερξόν και τον Νίτσε. Από τον πρώτο έμαθε να απορρίπτει την ύπαρξη του δεδομένου και του τελεσίδικου στην καθημερινή του ζωή, από τον δεύτερο εμπνεύστηκε το όραμα του αγωνιζόμενου για την προσωπική του τελειότητα ανθρώπου. Ο Μπερξόν υπήρξε, ίσως, ο πιο σημαντικός του δάσκαλος. Στον μεγάλο γερμανό στοχαστή είναι αφιερωμένη η διδακτορική του διατριβή: «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας».
Όπως θα περίμενε κανείς ο Νίτσε επέδρασε πάρα πολύ στον Καζαντζάκη με την κοσμοθεωρία του. Ο ίδιος έγραψε για τις επιδράσεις που δέχθηκε: «Ο Νίτσε με δίδαξε (...) πως δεν πρέπει ποτέ να ’χεις μια αντίληψη για τη ζωή που να σου επιτρέπει ελπίδες και ανταμοιβές. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος, όχι μισθοφόρος (...). Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, [αυτή] είναι η αληθινή ελευθερία».
Τι αποδέχεται, τι αμφισβητεί, τι απορρίπτει ο Καζαντζάκης από τη νιτσεϊκή φιλοσοφία; Ποια τα σημεία σύγκλισης και πού είναι εμφανής η αποστασιοποίηση; Τι είδους υπαρξιακά ερωτήματα αναδύονται από το έργο των δυο μεγάλων στοχαστών και πόσο επίκαιρα είναι σήμερα; Πώς μπορούμε να σταθούμε κριτικά στις σκέψεις τους;
Στην έκτη διάλεξη της σειράς «Πατριδογνωσία», τις οποίες διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου η φιλόλογος Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα θα αναπτύξει το θέμα «Φρειδερίκος Νίτσε - Νίκος Καζαντζάκης: Η συνάντηση δυο γιγάντων», επιδιώκοντας μια προσέγγιση στη σκέψη των δυο αυτών μεγάλων στοχαστών.
Η Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο. Διδάσκει στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Λασιθίου, είναι έγγαμη, και μένει μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο.
Τα κεντρικά
Εμάς να δείτε...
Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
Αίνιγμα
Τι είναι;
Σύμφωνα με τη θεωρία της πολλαπλής ευφυίας αυτή εκδηλώνεται με τις παρακάτω μορφές. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αποτελούν οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε κάθε μιά τους:
Γλωσσική ευφυΐα: εξαιρετική ικανότητα στην κατανόηση και στον χειρισμό της γλώσσας. Παράδειγμα: Τ. Σ. Ελιοτ
Λογικομαθηματική ευφυΐα: υψηλή αντίληψη στη χρήση αφηρημένων σχέσεων και εννοιών. Παράδειγμα: Αϊνστάιν
Μουσική ευφυΐα: ικανότητα δημιουργίας εννοιών που αποτελούνται από ήχους. Παράδειγμα: Μότσαρτ
Σωματική Ή κιναισθητική ευφυΐα: επιτρέπει τη χρήση του σώματος με εξαιρετική δεξιοτεχνία. Παράδειγμα: Μάρθα Γκράχαμ
Ενδοπροσωπική ευφυΐα: ικανότητα διάκρισης μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και οικοδόμησης ορθών ψυχικών προτύπων. Παράδειγμα: Ζίγκμουντ Φρόιντ
Διαπροσωπική ευφυΐα: ικανότητα αναγνώρισης και εκμετάλλευσης των συναισθημάτων των άλλων. Παράδειγμα: Μαχάτμα Γκάντι
Φυσιογνωστική ευφυΐα: επιτρέπει τη διάκριση, ταξινόμηση και χρήση στοιχείων του φυσικού κόσμου. Παράδειγμα: Δαρβίνος
Νεολογισμός
Οι νεολογισμοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στον προσδιορισμό των εφευρέσεων, των νέων φαινομένων, ή των παλαιών ιδεών που έχουν ενταχθεί σε ένα νέο πολιτιστικό πλαίσιο. Ο όρος «ηλεκτρονικό ταχυδρομείο», όπως χρησιμοποιείται σήμερα, είναι ένα παράδειγμα ενός νεολογισμού.
Ένας άλλος είναι ο "προσοντούχος αγράμματος", όρος που όπως και το "ηλεκτρονικό ταχυδρομείο" έχει μπει πάρα πολύ έντονα στη ζωή μας.
Αρματολοί και κλέφτες
(...) "Δεν μετέχομεν εισέτι – ούτε του κοινωνικού, ούτε του οικονομικού βίου. Ζούμε άναρχα και παρασιτικά, σαν να ήμασταν Αρματολοί και Κλέφτες που προσκυνάνε και ταυτόχρονα ληστεύουνε το ντοβλέτι.
Αυτό που μας ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλώς να περιμαζέψουμε τα ελλείμματα και να νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά. Ζητάει (καλώς ή κακώς) να γίνουμε Ευρωπαίοι. Όχι μόνο στην εμφάνιση και την εξωτερική συμπεριφορά, αλλά και στην νοοτροπία, τους κώδικες και την στάση ζωής.
Δύσκολο…"
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Η πραγματικότητα είναι σκληρή
«Όσα φάσκελα κι αν φάει, η Ελλάδα, δεν θυμώνει»
«Δώσ’ της σαλόνι και φρου φρου κι η Ελλάδα ξεσαλώνει»
«Χόρτασέ τη ρητορεία κι η Ελλάδα μαστουρώνει»
«Σαν το γύφτικο σκεπάρνι, η Ελλάδα, καμαρώνει»
«Αρκεί να βρει φτηνά καρφιά κι Ελλάδα σε σταυρώνει»
«Ό,τι μεγάλο, η Ελλάδα, το μειώνει»
«Ό,τι μικρό κι ασήμαντο κι η Ελλάδα το τεντώνει»
«Όποιο κεφάλι ξεχωρίζει, η Ελλάδα, το σκοτώνει»
«Το φαρμακερό το χάπι, η Ελλάδα, το χρυσώνει»
«Μ’ ό,τι καταπιαστεί, η Ελλάδα, τα σκατώνει»
«Από τους πάντες τα πάντα, η Ελλάδα, αξιώνει»
«Με τον Φειδία και τον Περικλή, η Ελλάδα, ξεχρεώνει»
«Μ’ ένα στουπί τη Λογική, η Ελλάδα, τη στομώνει»
«Μα προχωρώντας με την όπισθεν, η Ελλάδα, δεν κωλώνει»
«Ακόμα και τη λέρα, η Ελλάδα, τη λερώνει»
«Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα, με πεισμώνει»
«Τι λέτε τώρα; Κάθε μέρα η Ελλάδα τον Διάκο, η Ελλάδα, παλουκώνει»
«Η Ελλάδα είθισται τη μνήμη ν’ ασβεστώνει»
«Ό,τι με ταπεινώνει, γιατί στην Ελλάδα λέμε πως χαλαρώνει;»
Σενέκας
Γκάντι
Αυτά τα μέτρα ποιος θα τα ανακοινώσει;
Μια χαρά τα διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Πεταλωτής τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Ήταν όμως δουλειά του η ανακοίνωσή τους; Που ήταν οι αρμόδιοι υπουργοί; Που ήταν ο πρωθυπουργός;
«Είναι και πολιτικό θέμα- μία κυβέρνηση που παίρνει τόσο οδυνηρά μέτρα δεν μπορεί να αναθέτει την ανακοίνωσή τους σε εκείνον που δεν μπορεί να αρνηθεί το θλιβερό καθήκον. Είναι κλασικό παράδειγμα στρουθοκαμηλισμού και πολύ αρνητικό μήνυμα για την ελληνική κοινωνία, που δεν το έχει σε τίποτα να συνεχίσει την κλασική της συμπεριφορά της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, σε καιρούς που κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό. (…)
Η μικρή αυτή λεπτομέρεια έδειξε ότι στην κυβέρνηση μπορεί να είναι έτοιμοι να αποφασίσουν τα πάντα αλλά επίσης αρνούνται να αναλάβουν το παραμικρό προσωπικό πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις τους. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορείς να προσδοκάς πολιτικά οφέλη μόνο όταν δείχνεις ότι δέχεσαι και τη ζημιά» γράφει ο Στέφανος Τζανάκης στα σημερινά (6-3-10) ΝΕΑ. Ομολογούμε δεν το είχαμε προσέξει.
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010
Ομπρός βοηθάτε...
Ας κάνουμε θαρραλέα την αυτοκριτική μας: Για ποια πράγματα θα πρέπει να καμαρώνουμε σήμερα; Τη διαφθορά, την ποιότητα ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τη δικαιοσύνη, τα επίπεδα εγκληματικότητας, την παιδεία, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την εφαρμογή της ισονομίας;…
Θυμωμένοι είμαστε, και πώς να μην είμαστε, ας κάνουμε όμως το θυμό μας δημιουργία. Μπορούμε;
Εναλλασσόμενη εθνικότητα
Μήπως τα ίδια δεν κάναμε, από την ανάποδη, με τον Όττο Ρεχάγκελ μετά το Ευρωπαϊκό του 2004; Και τον Σωτήρη Νίνη κλπ κλπ κλπ
Ότι μας βολεύει είναι δικό μας κι ας μην είναι και ότι δεν μας βολεύει ας είναι δικό μας στο τάρταρο.
«Στους δικούς μας δρόμους και γράφοντας τις μικροϊστορίες μας, αλλάζουμε και ξαναλλάζουμε την εθνικότητα κάποιου, την ταυτότητά του, ανάλογα με το αν μας εξυπηρετούν περιστασιακά ή μας «προσβάλλουν» (πάλι περιστασιακά) οι πράξεις του» συμπεραίνει ο Μπουκάλας. Έχει άδικο ο άνθρωπος;
Σχετικά: «Εναλλασσόμενη εθνικότητα»
Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
Νίτσε - Καζαντζάκης: Η συνάντηση δυο γιγάντων
Στην έκτη διάλεξη της σειράς «Πατριδογνωσία», τις οποίες διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, η φιλόλογος Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα θα αναπτύξει στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, το θέμα «Φρειδερίκος Νίτσε- Νίκος Καζαντζάκης: Η συνάντηση δυο γιγάντων».
Φλεβάρη του 1883 είδε το φως στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη ο Ν. Καζαντζάκης. Χρόνια σκλαβιάς, υποταγής, ατιμώσεων, σκληρότητας, με το όραμα της λευτεριάς ζωντανό, καθημερινή ανάγκη και στόχο ιερό.
Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον αυστηρά θρησκευτικό, πατριωτικό και γαλουχήθηκε απ’ αυτό στον ιδεαλισμό, την αναζήτηση της αλήθειας και με το όραμα της απελευθέρωσης «του θεριού που κείτουνταν στη θάλασσα», του γενέθλιου τόπου του, που ύμνησε όσο τίποτα άλλο στη ζωή του.
Στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, γνώρισε τον Τζαίημς, τον Μπερξόν και τον Νίτσε. Από τον πρώτο έμαθε να απορρίπτει την ύπαρξη του δεδομένου και του τελεσίδικου στην καθημερινή μας ζωή, από τον δεύτερο εμπνεύστηκε το όραμα του αγωνιζόμενου ανθρώπου για την προσωπική του τελειότητα. Ο Μπερξόν στάθηκε ίσως ο πιο σημαντικός δάσκαλος για τον Καζαντζάκη. Στον μεγάλο γερμανό στοχαστή είναι αφιερωμένη η διδακτορική του διατριβή: «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας».
Όπως θα πρέπει να περιμένει κανείς ο Νίτσε επέδρασε πάρα πολύ στον Καζαντζάκη με την κοσμοθεωρία του. Ο ίδιος έγραψε για τις επιδράσεις του αυτές: «Ο Νίτσε με δίδαξε (...) πως δεν πρέπει ποτέ να ’χεις μια αντίληψη για τη ζωή που να σου επιτρέπει ελπίδες και ανταμοιβές. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος, όχι μισθοφόρος (...). Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, [αυτό] είναι η αληθινή ελευθερία».
Τι αποδέχεται, τι αμφισβητεί, τι απορρίπτει ο Καζαντζάκης από τη νιτσεϊκή φιλοσοφία; Ποια τα σημεία σύγκλισης και πού είναι εμφανής η αποστασιοποίηση; Ποια αναπάντητα υπαρξιακά ερωτήματα, διαρκώς επίκαιρα, αναδύονται μέσα από το έργο και των δύο διανοητών; Είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσει μια κριτική αντιμετώπιση η κα Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα στη διάλεξή της.
Η Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο. Διδάσκει στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Λασιθίου, είναι έγγαμη και μένει μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο.
Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
Δρόμοι...
μας βγάζει απ' ότι αγαπήσαμε, μας βγάζει από ότι αγαπάμε [αρχικός Κ. Πρετεντέρη]
Έρημοι δρόμοι, γερμένοι ώμοι
κλαμένες φάτσες μεσ' τη νυχτιά [αρχικός Λ.Παπαδόπουλου]
Δρόμοι παλιοί, που αγάπησα και μίσησα ατέλειωτα [αρχικός Μ. Αναγνωστάκη]
Στο δρόμο σου περπάτησα κυρά μου αριστοκράτισσα [ ; ]
Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία [Κ. Μητροπούλου]
Με σταματούν στο δρόμο [Γ. Παπανδρέου]
Αυτόν τον δρόμο που διάλεξες να πας κοίτα να προλάβεις τον καιρό
που ναι σαν το κύμα τ' αλμυρό [Ν. Γκάτσος]
Μας πέταξες στου δρόμου την άκρη [Άπονη ζωή]
ΥΓ. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι τον σταματάει ο κόσμος στον δρόμο και του λέει: "Πάρε μέτρα. Είμαστε μαζί σου".
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Νάνα
Παρακολουθώ με αγωνία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Χώρας μας και ως πολίτης αυτής αισθάνομαι την ανάγκη να βοηθήσω. Θεωρώ ότι είναι χρέος απέναντι στην πατρίδα μου, η οποία με τίμησε με τον αξίωμα του ευρωβουλευτή, να παραιτηθώ από την σύνταξη που λαμβάνω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λόγω της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι η Χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση, ώστε να μην επιβαρύνω τον κρατικό προϋπολογισμό. Κλπ κλπ
Νάνα Μούσχουρη