Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Θεόφιλος

Ο Θεόφιλος (Χατζημιχάλης) γεννήθηκε το 1867 ή το 1870 και πέθανε σαν σήμερα 22 Μαρτίου 1934.
Λαϊκός ζωγράφος, γυρνούσε στους δρόμους ντυμένος Μεγαλέξανδρος και ζωγράφιζε για ένα πιάτο φασολάδα σπίτια και μαγαζιά στο Πήλιο και αλλού.
Τρελός στα μάτια του κόσμου
("Τόσο πολύ μας ενοχλούν οι άνθρωποι που δεν μας μοιάζουν", γράφει στις Δοκιμές του γι' αυτόν ο Σεφέρης), όμως τα δημιουργήματά του είναι ένα ζωγραφικό γεγονός στα εικαστικά της Ελλάδας.
"Ο Θεόφιλος μας έδωσε ένα καινούργιο μάτι, έπλυνε την όρασή μας όπως αυγάζει ο ουρανός, και τα σπίτια, και το κόκκινο χώμα, και το παραμικρό φυλλαράκι των θάμνων, ύστερα από την κάθαρση ενός απόβροχου, κάτι από αυτόν τον παλμό της δροσιάς. Μπορεί να μην είναι δεξιοτέχνης, μπορεί η αμάθειά του σε τέτοια πράγματα να είναι μεγάλη. Όμως αυτό το τόσο σπάνιο, το ακατόρθωτο πριν απ’ αυτόν για το ελληνικό τοπίο: μια στιγμή χρώματος και αέρα, σταματημένη εκεί μ’ όλη την εσωτερική ζωντάνια της και την ακτινοβολία της κίνησής της, αυτό τον ποιητικό ρυθμό -πώς να τον πω αλλιώς- που συνδέει τα ασύνδετα, συγκρατεί τα σκορπισμένα και ανασταίνει τα φθαρτά, αυτή την ανθρώπινη ανάσα που έμεινε σ’ ένα ρωμαλέο δέντρο, σ’ ένα κρυμμένο άνθος ή στο χορό μιας φορεσιάς, αυτά τα πράγματα που τ’ αποζητούσαμε τόσο πολύ, γιατί μας έλειψαν τόσο πολύ, αυτή τη χάρη μάς έδωσε ο Θεόφιλος", γράφει στις Δοκιμές ο Σεφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: