Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Φελλοί

Ο Δανίκας γράφει στο σημερινό ΒΗΜΑ με τον ίδιο τίτλο: Φελλοί. Παραθέτουμε το άρθρο χωρίς κανένα σχόλιο. Τι να σχολιάσει κανείς; Τα λέει όλα.

Πρώτα οι άνθρωποι ύστερα οι αριθμοί. Το αντίθετο καταλήγει σε διαστροφή. Κοιτάξτε γύρω σας. Ολοι μια απέραντη αριθμομηχανή.

Από την κυβέρνηση ως τον ωρομίσθιο καθηγητή. Δισεκατομμύρια, εκατομμύρια, χιλιάρικα, κατοστάρικα, δεκάρικα, φραγκοδίφραγκα. Μετράμε, αφαιρούμε, προσθέτουμε, αγωνιούμε, τρελαινόμαστε, υποφέρουμε. Κι έτσι ξεχνάμε την ουσία των πραγμάτων. Πριν από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι. Δηλαδή η πολιτική. Απλό. Η χρεοκοπία αρχίζει από εκεί. Γιατί οι μέτριοι, οι ασήμαντοι, οι απολίτιστοι, τα λιγούρια, οι απατεώνες και οι διαπλεκόμενοι στρογγυλοκάθησαν στην εξουσία την ελληνική. Μεγάλη και μικρή. Πολιτική, κοινωνική, δημαρχιακή, πολιτιστική και συνδικαλιστική. Γιατί το κριτήριο ήταν και φοβάμαι πως εξακολουθεί να είναι η πελατεία, η γνωριμία, η εξυπηρέτηση, το τζάκι, η οικογενειοκρατία, η κομματική στρατολογία, η ευκαμψία, η ευνοιοκρατία. Οτιδήποτε εκτός από την ουσία. Δηλαδή την αξιοκρατία. Σε όλα τα πόστα. Μεγάλα και μικρά. Ασήμαντα και σημαντικά. Επιτροπές, διοικήσεις, οργανισμοί, ακόμη και σε αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οχι οι καλύτεροι, οι αξιότεροι, οι ειδικοί, οι έντιμοι και οι σοβαροί. Πρώτοι και καλύτεροι οι γλείφτες, οι κόλακες, οι αίλουροι, οι καιροσκόποι, οι ασπόνδυλοι και οι άσχετοι. Γιατί, λόγου χάριν, ο ίδιος Ελληνας, περιφρονημένος στον τόπο του, κάνει καριέρα στη Γαλλία, την Γερμανία και την Αμερική; Απλό. Επειδή κάθε κοινωνία σοβαρή προσφέρει κάθε ευκαιρία σε κάθε μονάδα εξαιρετική. Είσαι καλός; Ε, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να προκόψεις. Ακριβώς το αντίθετο εδώ στο νταμάρι το ελληνικό. Είσαι άριστος; Ε, τότε στη Β΄ Εθνική. Αυτή η διαστροφή, ο βασικός λόγος της κοινωνικής παρακμής και την οικονομικής καταστροφής. Ετσι, πρότυπο επιτυχίας η διαπλοκή. Ετσι, παράδειγμα προς μίμηση η πελατεία η κομματική. Ετσι, απόλυτη αξία ο εκμαυλισμός και η συναλλαγή. Επιπλέουν οι φελλοί, βυθίζονται στον πάτο οι πρώτοι και οι καλοί. Εκαναν την Ελλάδα μας σαν τα μούτρα τους, δηλαδή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: