Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου  τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 συνεχίζει τη σειρά των διαλέξεων «Οι άνθρωποι και ο τόπος» με την τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση η οποία έχει τίτλο «Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού». Όπως είναι γνωστό προηγήθησαν τον Οκτώβριο το μικρό επετειακό αφιέρωμα στους Γκάτσο, Ελύτη, Παπαδιαμάντη και Τσίρκα, τον Νοέμβριο το αφιέρωμα στον Καλλιτέχνη Νικόλαο Σπίθα και τον Δεκέμβριο η αναφορά στα  πρόσωπα που έγραψαν την Ιστορία του Νομού Λασιθίου.
Η Καλλιρρόη Παρρέν γεννήθηκε το 1869 στα Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνης. Πατέρας της ήταν ο Στυλιανός Σιγανός. Το 1867, μετά την Επανάσταση του 1866, ο πατέρας της, μετέφερε την οικογένειά του στον Πειραιά και ο ίδιος επέστρεψε στην Κρήτη για να πολεμήσει τους Τούρκους. Η Καλλιρρόη σπούδασε στην Αθήνα και το 1878 έλαβε τον τίτλο της δασκάλας.
 Το έργο της μεγάλο και πολυδιάστατο. Η εφημερίδα των Κυριών που εξέδιδε ήταν αυτή που την καταξίωσε ως μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ελλάδας «με κοινωνικό και λυτρωτικό έργο», όπως έγραψε 20 χρόνια αργότερα ο Κ. Παλαμάς. Ο Βλάσσης Γαβριηλίδης τη θεωρούσε ως μια «κοινωνική δύναμη για την αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία». Στα 31 χρόνια που κυκλοφόρησε πρόσφερε τεράστιες  υπηρεσίες στον αγώνα των γυναικών. Η γυναίκα πρότυπο που πρόβαλε στην εφημερίδα της δεν έπρεπε να υπερβαίνει τη φύση της. Ύψιστο έργο της έπρεπε να είναι η διαφύλαξη της οικογενειακής ευτυχίας, η σωστή ανατροφή των παιδιών κι έτσι θα πρόσφερε μεγάλη υπηρεσία στο έθνος, μεγαλώνοντας σωστούς πολίτες.
Συνεχώς παρότρυνε τις γυναίκες να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, να μορφωθούν και να σταθούν δίπλα στον άνδρα ως ενεργά μέλη και όχι ως απλά διακοσμητικά στοιχεία. Η συμβολή της εφημερίδας στη γυναικεία εκπαίδευση ήταν καθοριστική. Στα χρόνια εκείνα τα κορίτσια περιορίζονταν στην τετραετή δημοτική δωρεάν εκπαίδευση. Μετά αν οι γονείς είχαν οικονομικές δυνατότητες τα έστελναν σε ιδιωτικά παρθεναγωγεία. Στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο δεν επιτρεπόταν η εισαγωγή γυναικών.
Η Καλλιρρόη Παρρέν αφού είχε παρακολουθήσει και ενημερωθεί για την εκπαίδευση στην Ευρώπη και Αμερική αρθρογραφούσε συνεχώς και προκαλούσε την κυβέρνηση ν’ αλλάξει τη νομοθεσία και πέτυχε θεαματικές αλλαγές. Συχνά παρουσίαζε ελληνίδες σπουδαγμένες στο εξωτερικό με λαμπρή σταδιοδρομία για να πείσει ότι και οι γυναίκες είχαν πνευματικά προσόντα ανάλογα με τους άνδρες.
Με την εφημερίδα παρότρυνε τις γυναίκες της αριστοκρατίας ν’ ασχοληθούν με φιλανθρωπικά έργα και να προσφέρουν χρήματα και τις υπηρεσίες τους σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη.
Επίσης ενθάρρυνε τις γυναίκες ν’ ασχοληθούν με πνευματικές ασχολίες, όπως τη λογοτεχνία, την ποίηση και τις τέχνες, οργανώνοντας σχετικούς διαγωνισμούς.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα γίνει αναφορά στην προσωπικότητα και το τεράστιο έργο της. Ομιλήτρια θα είναι η κ Μαρία Καρτέρη-Σιγανού.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».
Την Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων αποτελούν οι κκ Σταμέλος Ι., Κουρουπάκης Στ., Φασουλάκη Μ., Μπλαζογιαννάκη Α., Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε. Καρτέρη-Σιγανού Μ. και Ρουμπελάκη Α.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου με ώρα έναρξης 19.00 και είσοδο ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: