Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΑΜΑΛΘΕΙΑ Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2011


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το οποίο εκδίδει η  Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι διπλό και έχει αριθμό 166-167. Το περιοδικό διανύει το 43ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.
Στις μόνιμες στήλες «επισημάνσεις» του νέου τεύχους  ανθολογήθηκαν ποιήματα των Σεφέρη, Γκάτσου, Ελύτη, Καβάφη, Αναγνωστάκη, Ριζίτικα, από την Παλατινή Ανθολογία, κ.α. καθώς και μικρά σχόλια σε ειδήσεις θετικού προσανατολισμού που συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.
Στη συνέντευξη του τεύχους φιλοξενείται ο εθνολόγος, αρχιτέκτονας και ερευνητής Περιβάλλοντος Maurice Born σε μια συζήτηση για την Σπιναλόγκα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία «ΕΛΟΥΘΙΑ ΧΑΡΙΣΤΗΙΟΝ, το ιερό σπήλαιο της Ειλειθυίας στον Τσούτσουρο», το «Ριζίτικα, τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης» και  η περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου «Τάλως», τόμος ΙΗ’.
Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει ένα άρθρο αναφορά σε ιστορικά πρόσωπα με καταγωγή από το Νομό Λασιθίου, μια σπουδαία επιστολή ενός διδασκάλου στην οποία παρουσιάζονται μερικά προβλήματα σχετικά με τη στοιχειώδη εκπαίδευση στην Κρήτη του 1892, του Στρατή Κουρουπάκη, «Τα παρατσούκλια των Κρουστιανών» της Μαρίας Καρτέρη-Σιγανού, «Ο Λεωνίδας Γεωργιάδης Λόγιος» και «Ιωάννης Κωνσταντινίδης» του κ. Βαγγέλη Μπαριτάκη, «Η Ιερά Μονή Προδρόμου Καλλέργη και ο Εθνομάρτυρας Δωρόθεος Τσαγκαράκης» του κ. Ι. Καραβαλάκης ενώ η Μαρία Φασουλάκη κάνει μια μικρή αναφορά στον Στρατή Τσίρκα με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του.
Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί  Μαρία Καρτέρη-Σιγανού, Θέμης Ματθαιάκης και Φωτεινή Τζιρή.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους και συνεργάτες που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση και την κυκλοφορία της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά. Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 - 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com
Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: