Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σταμάτης Αποστολάκης


Ο κ Σταμάτης Αποστολάκης, δάσκαλος, συγγραφέας, λαογράφος γεννήθηκε στην Αγία Ειρήνη Χανίων το 1932. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σήμερα είναι συνταξιούχος. Από το 1959 ασχολείται με την συλλογή επεξεργασία και δημοσίευση στοιχείων από την ιστορία, τη λαογραφία και τις δημοτικές μας παραδόσεις. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 μελέτες και πολλά βιβλία. Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός και διατηρεί μόνιμη σελίδα από το 1966 στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα».
Ενδεικτικά, μερικά έργα του: «Λαογραφικά μελετήματα στον Ελευθέριο Βενιζέλο», «Η Μάχη της Κρήτης στη Νεοελληνική Ποίηση», «Η Χριστιανική Διδασκαλία στη Δημοτική Ποίηση της Κρήτης», «Λαογραφικά του Δωδεκαημέρου», «Τα Λαογραφικά του χορού στη Δυτική Κρήτη», «Ριζίτικα» κ.α. Για το έργο του έχει βραβευθεί και δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών.
Στο νέο τεύχος της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ δημοσιεύεται μια εκτεταμένη συνομιλία με τον Γιάννη Σταμέλο.

...
-Με την κατασταλαγμένη πείρα σας σήμερα τι θεωρείτε ότι καταξιώνει τον δάσκαλο;
-Η ευσυνείδητη εργασία, η αγάπη για τους μαθητές του και η ολόψυχη αφοσίωση στο έργο του, μοναδικό στον κόσμο σε προσφορά. Λειτούργημα που καταξιώνει!
...
-Αν χρειαστεί να σώσουμε κάτι από την παράδοσή μας με κάθε κόστος ποιο νομίζετε ότι θα πρέπει να διασώσουμε;
- Το ήθος και τις παρακαταθήκες των γονιών μας, το ριζίτικο τραγούδι των, τον πολιτισμό και την ανθρωπιά τους και το μεγαλείο της ψυχής των περισσοτέρων γιατί πάντα υπήρχαν και μειονότητες χωρίς το ανάστημα που όφειλαν να είχαν.
...
Το πλήρες κείμενο στο περιοδικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: