Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΑΜΑΛΘΕΙΑ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το οποίο εκδίδει η  Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι διπλό και έχει αριθμό 168-169. Το περιοδικό διανύει το 43ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.
Η αρθρογραφία του τεύχους, εκτός από τις μόνιμες στήλες, είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και όχι μόνο.
Στις «επισημάνσεις» επιλέξαμε Γκάτσο, Σαχτούρη, Χριστιανόπουλο, Βρεττάκο, Ροΐδη, Γλύκατζη-Αρβελέρ, Μακρυγιάννη κ.α. καθώς και μικρά σχόλια σε ειδήσεις θετικού προσανατολισμού που συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.
Στη συνέντευξη του τεύχους έχουμε την τιμή και φιλοξενούμε τον Χανιώτη Δάσκαλο, λαογράφο, ερευνητή και συγγραφέα Σταμάτη Αποστολάκη, δυο φορές βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύ σημαντικό του έργο.
Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία «Αθιβολές», «Ο Κόσμος του Ερωτόκριτου και ο Ερωτόκριτος στον Κόσμο», «Νέα Χριστιανική Κρήτη», «Νομός Λασιθίου, χωρογραφία και ανθρωπογεωγραφία», «Η οχύρωση της Ιεράπετρας (330-1898)», «Η μεγάλη ιστορική οικογένεια Σφακιανάκηδων Βραχασίου» και «Δράξασθε Παιδείας».
Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει ένα άρθρο με τίτλο «Ο Αθηναϊκός Τύπος και οι Τελετές της Ένωσης (1913)», «Η Κρήτη και η Ελλάδα (100 χρόνια από την Ένωση)» του Στρατή Κουρουπάκη, «Ν. Καζαντζάκης-Π. Πρεβελάκης, ένας λογοτεχνικός διάλογος για τη λευτεριά της Κρήτης και την ένωσή της  με την Ελλάδα» της Έφης Μπουκουβάλα-Κλώντζα, «Ι. Κονδυλάκης – Ρ. Γαλανάκη, τα τελευταία χρόνια της σκλαβιάς πριν την αυτονομία του 1898» της Μαρίας Φασουλάκη, «Τα Παράσημα της Ένωσης» του Μανώλη Διαλυνά και «Τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Λασηθίου αποφασίζουν παμψηφεί».
Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί Μανώλης Σαριδάκης, Μαρία Καρτέρη-Σιγανού και Θέμης Ματθαιάκης.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους, συνεργάτες και τα ΜΜΕ που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση και την κυκλοφορία της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά. Καλό καλοκαίρι.
Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 - 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com
Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: