Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΑΜΑΛΘΕΙΑ νέο τεύχος

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το οποίο εκδίδει η  Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι τετραπλό και έχει αριθμό 176-179. Το περιοδικό διανύει το 45ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.
Στις «επισημάνσεις» περιλάβαμε ποίηση των Γκανά, Χριστιανόπουλου, Παλατινή Ανθλογία, Μόντη, Σεφέρη, Ουράνη, Ελύτη, Γκάτσου και Ελευθερίου, καθώς και μικρά σχόλια σε ειδήσεις θετικού προσανατολισμού που συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.
Το 2014 έχει ανακηρυχθεί έτος Κώστα Μόντη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Κύπριου ποιητή. Ο Μόντης δεν έδινε συνεντεύξεις. Μια από τις ελάχιστες που είχε παραχωρήσει ήταν στον δημοσιογράφο Νίκο Τραντά. Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε στο τεύχος τη συνέντευξη αυτή, η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά.
 Φιλοξενούμε ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο Χρύσας Δαμιανάκη.
Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία: «Σύντομος Ιστορία της Πόλεως Αγίου Νικολάου και των Εκκλησιών αυτής», του π. Ε. Παχυγιαννάκη, «Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος», του Ι. Σταμέλου, τα «Κρητικά Χρονικά, τόμος ΑΓ’, 2013», το «1ο Γυμνάσιο Σητείας, η ιστορία του σχολείου», «Δημήτρης Σαριδάκης (1912-1977)», της Ντενίζ-Χλόης Αλεβίζου, το «Κεντρί, το χωριό των Σταμνάδων», του Γ. Μανιαδάκη, «Άγνωστες σελίδες από την Κρητική Βενετοκρατία & Τουρκοκρατία», του Μ. Γεροντή, «Ο Κρης Στυλιανός Μ. Παπαδάκης», της Μ. Σεργάκη, «Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποίησα στην Ειδική Αγωγή», του Γ. Χρονάκη, «Κρητών Παιδεία», του Μ. Μακράκη, «Στα χρόνια της νιότης μου», του Ε. Φρουδάκη, «Η πόλη του Ηρακλείου και οι δημοτικοί της άρχοντες, Ιστορικές αναδρομές και διαδρομές», του Δ. Σάββα και το «Ερωτο-κρι(η)τολογικά», του Μ. Παπαδάκη.
Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει ένα άρθρο αφιερωμένο στην «Γιορτή της Μητέρας», ένα άρθρο της Μ. Καρτέρη-Σιγανού σχετικό με τα «Παρατσούκλια των Αγιονικολιωτών», η Άρτεμις Μπλαζογιαννάκη γράφει για «Την Κρήτη πριν την κατοικήσει ο άνθρωπος», ο υπογράφων για την «Εφημερίδα του Νομού Λασιθίου ΑΝΑΤΟΛΗ». Ο Ιωάννης Μαρκάκης στο άρθρο του αναφέρεται στο δίκαιο της δωρικής Κρήτης και τέλος μια σειρά άρθρων της Μ. Χατζηπαναγιώτη, Μ. Καρτέρη, Α. Ρουμπελάκη και του υπογράφοντος είναι αφιερωμένα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του.
Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί Νίκη Δούκα, Μανώλης Σαριδάκης και Γιώργος Ψαραδέλης.
Ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, σε όλους τους φίλους και συνεργάτες και τα μέσα ενημέρωσης που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση, την κυκλοφορία και την προβολή της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά.
Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € ετήσια συνδρομή- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 - 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com
Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: