Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Η καζούρα

Ο Μ. Μητσός στα σημερινά ΝΕΑ σημειώνει με νόημα: ο πρόεδρος θα πρέπει να καλέσει και τον Βρετανό πρέσβη να του τραβήξει τ’ αυτί. Ο δημοσιογράφος Κρουκς των Φαϊνάνσιναλ Τάιμς έγραψε στην εφημερίδα του: «η Ελλάδα πρέπει να εισπράττει δικαιώματα για κάθε αρχαία κωμωδία ή τραγωδία που ανεβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, καθώς και για κάθε ρητορικό επιχείρημα ή σοφιστεία που εκστομίζει οποιοσδήποτε πολιτικός, διανοούμενος, ακόμη και οικονομολόγος. Η ίδια τακτική, γράφει, πρέπει να επεκταθεί και στον κόσμο των επιχειρήσεων: η Νike, για παράδειγμα, πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στην Ελλάδα για τον σφετερισμό του ονόματος της αρχαίας θεάς. Κι επειδή μια τέτοια εκστρατεία για την υπεράσπιση του ελληνικού κοπιράιτ δεν είναι απλή και περιλαμβάνει παγίδες, καλό είναι να την ανα- λάβει κάποιος έμπειρος στις ίντριγκες και τα κόλπα».
Φανταστείτε όμως, γράφει ο Μητσός, να καλούσε ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου τον πρεσβευτή μας στο Λονδίνο και να του κάνει έντονες παρατηρήσεις για το άρθρο των ΝΕΩΝ που αναφερόταν στο σκάνδαλο για τις δαπάνες των βρετανών βουλευτών.
Μας έχουν πάρει στο ψιλό οι ξένοι.
Η καθηγήτρια Έβα Κανταρέλα σε άρθρο της στην Κοριέρα ντε λα Σέρα κάνει μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πρόταση: όσα μουσεία του κόσμου περιλαμβάνουν στα εκθέματά τους ελληνικές αρχαιότητες να προσφέρουν ένα μέρος των εσόδων τους στην Ελλάδα, ως αναγνώριση του τεράστιου χρέους τους στον ελληνικό πολιτισμό.
Με την ευκαιρία της κλήσης του Βρετανού πρέσβη από τον πρόεδρο ας του θέσει και την πρόταση. Το Βρετανικό μουσείο ας κάνει την αρχή…
Μεγάλη υπόθεση η καζούρα. Παλιά ντρεπόντουσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: