Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Και πάλι συνταγές ευτυχίας

Οι επιστήμονες δεν βρίσκονται σε συμφωνία. Άλλοι πιστεύουν ότι η αίσθηση της ευτιχίας ελέγχεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν με βάση βιβλιογραφική επισκόπιση ότι υπάρχουν συμπεριφορές που μας δημιουργούν την αίσθηση αυτή.
Ποιές είναι οι παρατηρήσεις; Πέντε εντόπισαν:
1. Να είμαστε ευγνώμονες συστήνουν. "Εθελοντές που έγραψαν επιστολές για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε ανθρώπους που τους είχαν βοηθήσει ανέφεραν ότι ένιωσαν μια άνοδο των επιπέδων ευτυχίας που διήρκεσε εβδομάδες ή και μήνες. Και αυτό συνέβη ακόμα και στις περιπτώσεις που οι εθελοντές έγραψαν τις επιστολές αλλά δεν τις έστειλαν ποτέ" επισημαίνεται στο αρθρίδιο που αναρτήθηκε στην http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1109662&lngDtrID=252.
2. Φανταστείτε ένα καλύτερο μέλλον.
3. Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε: Συμμετέχοντες σε μελέτες που έγραφαν σε ημερολόγια τρία καλά πράγματα που τους είχαν συμβεί έμαθαν να εστιάζονται στους λόγους που έχουν να είναι ευτυχείς.
4. Να αξιοποιείτε τα δυνατά σημεία σας.
5. Να κάνετε καλές πράξεις.
Πάντως οι παρατηρήσεις ανταποκρίνονται σε μια πρώτη αίσθηση που έχουμε για την δημιουργία θετικού κλίματος, κοινωνικότητας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Έτσι αξίζει κανείς να τους υιοθετήσει σε κάποιο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: