Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Δημοψηφίστε

Ιδού μια καλή ερώτηση για δημοψήφισμα: «Θέλετε να γίνουμε Γουατεμάλα;». Άλλη: «Σας πειράζει που τρώνε συμπολίτες από τους κάδους;».
Ο κ. Χάρης Καστανίδης θέλει να γίνει δημοψήφισμα καθώς κρίνει ότι «η χώρα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι» Προτείνει λοιπόν «να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και να πει κάθε πολίτης τι θέλει».

Και γιατί να γίνει δημοψήφισμα με έξοδα εθνικών εκλογών αφού μπορούμε να του πούμε εμείς με απλά λόγια τι θέλει παμψηφεί ο λαός; Μήπως είναι κανείς που κοιμάται κανονικά μ' αυτά που γίνονται; Απλό: Κάθε πολίτης θέλει πίσω τον ύπνο του. Να ξέρει τι θα του ξημερώσει. Γιατί πέρα από την καταδίκη στη φτώχεια καταγράφεται μια διογκούμενη αγωνία: «τι άλλο θα μας ζητήσουν;».
Ο κ. Καστανίδης έχει τη χαρά του ανθρώπου που αγόρασε καινούργιο ρούχο και αναμένει την περίσταση για να το φορέσει. Δικό του είναι το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες κρίνουν κοινωνικά και εθνικά ζητήματα και δεσμεύουν την κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση της υψηλής συμμετοχής – να πάνε δηλαδή στις κάλπες οι μισοί από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι κρίμα αλήθεια που δεν υπήρξε τέτοιος νόμος στο παρελθόν για να κριθούν κορυφαία ζητήματα  νεοελληνικού προβληματισμού, όπως η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η νομιμοποίηση των εκτρώσεων, η αποκατάσταση του μακεδονικού χαλβά και όσα επιτρέπεται να κριθούν άμεσα από τον λαό. Στην παρούσα συγκυρία βέβαια είναι ελαφρώς κοροϊδιλίκι  να κληθούν οι πολίτες να καταθέσουν άποψη για τα πάντα εκτός από τα φλέγοντα. 
 Ο κ. Καστανίδης δεν διευκολύνει την κατάσταση, δίνοντας δείγματα ερωτήσεων που θα ήθελε να απαντηθούν.  Δεν λέει τι είναι αυτό που θέλει να μάθει και δεν το έχει ήδη μάθει από τα συνθήματα στις πορείες, από τα ψηφίσματα των συνδικάτων και από τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων.
Απαντώντας οι πολίτες με «ναι», «όχι», «λευκό» σε άνευρες διατυπώσεις που θα εξυπηρετούν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης θα μάθει; Υπάρχει πιο παραδοσιακός τρόπος για να ζητηθεί η άποψη του λαού. Σε όσους λένε ότι τυχόν εκλογές θα καταστρέψουν τη χώρα μπορούμε να απαντήσουμε ότι ένα δημοψήφισμα σίγουρα δεν τη σώζει.  
Αποσπάσματα από το άρθρο της Λ. Κέζα στο σημερινό ΒΗΜΑ με τίτλο "Κάλπικες κάλπες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: