Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

O καλλιτέχνης Νικόλαος Σπίθας

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου  την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 συνεχίζει τη σειρά των διαλέξεων με τίτλο «Οι άνθρωποι και ο τόπος», οι οποίες άρχισαν τον Οκτώβριο με το μικρό επετειακό αφιέρωμα στους Γκάτσο, Ελύτη, Παπαδιαμάντη και Τσίρκα, με την δεύτερη εκδήλωση του κύκλου που θα είναι αφιερωμένη στην πολυδιάστατη προσωπικότητα του αειμνήστου Νικολάου Σπίθα. Ο τίτλος της: «Ο καλλιτέχνης Νικόλαος Σπίθας».
Ο Νικόλαος Σπίθας γεννήθηκε στη Νεάπολη το 1921. Εργάστηκε κατά κύριο επάγγελμα ως ηλεκτρολόγος, ασχολήθηκε όμως και με το εμπόριο και τις εισαγωγές.
Το 1949 παντρεύτηκε την Γεωργία Λουλά με την οποία απόχτησαν δύο κόρες, την Μιράντα και την Αλίκη.
Ο Νικόλαος Σπίθας υπήρξε ένας ιδιαίτερα προικισμένος άνθρωπος, μια ανήσυχη  καλλιτεχνική φύση η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στις κατεξοχήν επαγγελματικές του δραστηριότητες. Η ζωή του υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια για αναζήτηση νέων καλλιτεχνικών εκφράσεων, έντονης κοινωνικής δραστηριότητας, αισιόδοξης αντίληψης για τη ζωή και διαρκής αναζήτηση νέων οριζόντων.
Αγάπησε με πάθος τη  μουσική-έπαιζε ακορντεόν- και προχώρησε ακόμα και στη σύνθεση. Ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία, στην οποία διακρίθηκε και βραβεύτηκε με αρκετά πρώτα βραβεία. Μιλούσε Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά.
Αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης ανακάλυψε την ξυλογλυπτική και δημιούργησε επιλέγοντας κυρίως παραδοσιακά θέματα χρησιμοποιώντας υλικά του τόπου μας, όπως κυπαρίσσι, ασφέδαμο, μαυρομουριά και καραγάτσι.
Πρωτοστάτησε στην δημιουργία συλλόγων και είχε σημαντική παρουσία στην κοινωνική ζωή του Αγίου Νικολάου. Πληθωρική προσωπικότητα, πρωταγωνίστησε σε ποικίλες δράσεις και δημόσιες εκδηλώσεις με έμφαση στις κοινωνικές συναντήσεις και τις χοροεσπερίδες της εποχής του. Οι περισσότεροι που τον έζησαν θα θυμούνται την χαρακτηριστική σκηνική παρουσία του, την έντονη θεατρικότητά του, τον αυθορμητισμό του, την ευρηματικότητα και το πηγαίο χιούμορ του.
Η ζωγραφική, όμως, ήταν η μεγάλη του αγάπη. Ήταν ερωτευμένος με τα χρώματα και γοητευόταν να εκφράζεται μ’ αυτά, να συνθέτει, ν’ απεικονίζει ό,τι τον συγκινούσε εξωτερικεύοντας έτσι την μεγάλη του ευαισθησία με το πολύπλευρο ταλέντο του.
Έφυγε στις 23 Μαΐου 1988 σε ηλικία 67 χρονών, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του και την κοινωνία του Αγίου Νικολάου.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα του, με αξιοποίηση της τεχνολογίας των πολυμέσων, ενώ σχόλια και αναφορές θα κάνουν οι κόρες του Μιράντα και Αλίκη. Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν ακόμα μερικές εικαστικές και ξυλογλυπτικές δημιουργίες του. Στο ίδιο πλαίσιο θα προβληθεί ένα μικρό φιλμάκι από το αρχείο του γιατρού Ιωάννη Ζωγραφάκη σχετικά με τον τιμώμενο και τη ζωή στον Άγιο Νικολαόυ των ετών 1966, 1970 και 1971 που έχει μονταριστεί ειδικά για την εκδήλωση. Για τον τιμώμενο θα δοθεί ο λόγος και σε μερικούς στενούς φίλους του.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».
Την Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων αποτελούν οι κκ Σταμέλος Ι., Κουρουπάκης Στ., Φασουλάκη Μ., Μπλαζογιαννάκη Α., Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε. Καρτέρη-Σιγανού Μ. και Ρουμπελάκη Α.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου με ώρα έναρξης 19.00 και είσοδο ελεύθερη.

2 σχόλια:

Γιώργης Ταβλάς είπε...

Ήταν μια εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη όπως αξέχαστος στη μνήμη όσων τον γνώρισαν μένει ο Νίκος Σπίθας. Τα είχε όλα: Πολλά ντοκουμέντα για τον ίδιο και την εποχή του, άριστη οπτικοποίηση του υλικού, θαυμάσια μουσική επένδυση, σωστό σχολιασμό, ευρηματικές "εκπλήξεις" στη ροή της, πλούσιο και λυτρωτικό συναίσθημα, μεγάλη συμμετοχή. Ήταν όαση ψυχής γιατην χειμαζόμενη κοινωνία της μικρής μας πόλης. Άριστα κύριε καθηγητά! Μπράβο στην Λαογραφική Εταιρεία που κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της!

Ι.Σ. είπε...

ΛΑΒΑΜΕ
Συγχαρητήρια για την αποψινή εκδήλωση. Ξύπνησε μνήμες, χάρισε συγκίνηση.
Μ.Φ.