Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Μικρό Επετειακό Αφιέρωμα

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου  την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου  2012 συνεχίζει τη σειρά των διαλέξεων «Οι άνθρωποι και ο τόπος» με την πέμπτη  κατά σειρά εκδήλωση η οποία έχει τίτλο «100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μικρό επετειακό αφιέρωμα». Όπως είναι γνωστό προηγήθησαν τον Οκτώβριο το μικρό επετειακό αφιέρωμα στους Γκάτσο, Ελύτη, Παπαδιαμάντη και Τσίρκα, τον Νοέμβριο το αφιέρωμα στον Καλλιτέχνη Νικόλαο Σπίθα, τον Δεκέμβριο η αναφορά στα  πρόσωπα που έγραψαν την Ιστορία του Νομού Λασιθίου και τον Ιανουάριο η εκδήλωση για την Καλλιρρόη Παρρέν το γένος Σιγανού.
Η εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου είναι σπονδυλωτή και αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο η φιλόλογος κ. Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα θα αναφερθεί σε ένα λογοτεχνικό διάλογο των Καζαντζάκη-Πρεβελάκη για τη λευτεριά της Κρήτης και την ένωσή της με την Ελλάδα.
«Με το να γεννηθώ Κρητικός, σε μια κρίσιμη στιγμή που μάχουνταν  η Κρήτη να λευτερωθεί, ένιωσα από μικρό παιδί πως στον κόσμο υπάρχει ένα αγαθό πιο πολύτιμο από τη ζωή, πιο γλυκό από την ευτυχία , η λευτερία», γράφει ο Καζαντζάκης στην Αναφορά στον Γκρέκο.
Ο Πρεβελάκης, γεννημένος το 1909, δεν έζησε τα ιστορικά γεγονότα που μυθοπλαστικά ανασυνθέτει. Διάβασε όμως πολύ και επωφελήθηκε από χρονογραφήματα κι επιφυλλίδες στον τύπο με αναφορές στην κρητική επανάσταση για την συγγραφή των μυθιστορημάτων του. Έτσι μύθος και ιστορική μνήμη διαπλέκονται με αριστοτεχνικό τρόπο από τη δημιουργική πένα του στην τριλογία «Κρητικός».
Η Κρήτη είναι ένας τόπος όπου, χιλιάδες χρόνια, φιλοξένησε στα χώματά της αναρίθμητες ανθρώπινες γενιές. Άνθισε μέσα της ο πολιτισμός, έλαμψε η δύναμη του μυαλού,  ξεχώρισε η θέληση, η ευρηματικότητα και η ευαισθησία. Και από την άλλη πλευρά, η επανάσταση, ο αγώνας, ο θάνατος αποτελούν έννοιες απόλυτα ταυτισμένες με την ιστορία της.
Πάνω από διακόσια χρόνια οι Τούρκοι όριζαν τις τύχες του νησιού και των ανθρώπων του. Όμως, ποτέ οι Κρητικοί δεν αποδέχτηκαν παθητικά τη μοίρα τους. Συνεχείς ήταν οι ξεσηκωμοί, αποτέλεσμα της αδούλωτης φύσης αυτού του λαού που ταυτίζει τη ζωή με την ελευθερία.
Στο δεύτερο μέρος η φιλόλογος Μαρία Φασουλάκη θα αναφερθεί στα τελευταία χρόνια της σκλαβιάς της Κρήτης πριν από την αυτονομία του 1898, όπως αναφέρονται στο έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη και της Ρέας Γαλανάκη.
Τέλος, στο τρίτο μέρος θα παρουσιαστεί μια επισκόπηση των γεγονότων των τελετών που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά την 1η Δεκεμβρίου 1913 με την ευκαιρία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα αθηναϊκά φύλλα της εποχής.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα και θα αποδοθούν χαρακτηριστικά δραματοποιημένα σκετς και μουσικά κομμάτια με τη σύμπραξη διαφόρων σημαντικών ερμηνευτών, χορωδών και μουσικών.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».
Την Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων αποτελούν οι κκ Σταμέλος Ι., Κουρουπάκης Στ., Φασουλάκη Μ., Μπλαζογιαννάκη Α., Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε. Καρτέρη-Σιγανού Μ. και Ρουμπελάκη Α.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου με ώρα έναρξης 19.00 και είσοδο ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: