Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η διάλεξη της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Λασιθίου

      Πραγματοποιήθηκε την 14η Φεβρουαρίου η προγραμματισμένη διάλεξη της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Λασιθίου με θέμα "100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα".
Ομιλητές ήταν οι κκ Μπουκουβάλα-Κλώντζα Έφη, Μαρία Φασουλάκη και Γιάννης Σταμέλος.

Η εκδήλωση ήταν σπονδυλωτή. Αποτελούνταν από τρία μέρη. Στο πρώτο η φιλόλογος Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα μίλησε με θέμα «Ν. Καζαντζάκης-Π. Πρεβελάκης: Ένας λογοτεχνικός διάλογος για τη λευτεριά και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».
Στο δεύτερο η φιλόλογος Μαρία Φασουλάκη παρουσιάσε το θέμα: «Ι. Κονδυλάκης-Ρ. Γαλανάκη: Τα τελευταία χρόνια της σκλαβιάς πριν την αυτονομία του 1898».
Στο τρίτο ο Γιάννης Σταμέλος έκανε μια επισκόπηση δημοσιευμάτων του Αθηναϊκού Τύπου από τις μέρες των εκδηλώσεων για την επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι ομιλητές αξιοποίησαν την ψηφιακή τεχνολογία για να κάνουν μια αναδρομή στο χώρο και το χρόνο, να μεταφέρουν τις μνήμες στην Κρήτη των αρχών του 20ου αιώνα και στα γεγονότα της 1ης Δεκεμβρίου 1913.

Ακόμα, ακούστηκαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια και παρουσιάστηκαν δυο μικρά μονόπρακτα και ένα ποίημα από τους μαθητές: Ελευθερία Ταβλά, Μιχάλη Χαρούλη και Μιχάλη Καμπανό.
Συνέπραξαν για την εκδήλωση οι μουσικοί Γιάννα Παπαδάκη, Μανώλης Κλώντζας και Βασίλης Τράνακας. Στο τραγούδι η Άννα Σωτηριάδη και η Αυτοσχέδιος Χορωδία αποτελούμενη από τους Μαρία και Άννα Καρτέρη, Μιράντα Σπίθα, Λεωνίδα Κλώντζα, Στρατή Κουρουπάκη και Μανώλη Λουκάκη.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».
Ευχαριστίες αποδόθηκαν και στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ για την προβολή της εκδήλωσης.
Την Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων αποτελούν οι κκ Σταμέλος Ι., Κουρουπάκης Στ., Φασουλάκη Μ., Μπλαζογιαννάκη Α., Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε., Καρτέρη-Σιγανού Μ. και Ρουμπελάκη Α.
Οι φωτογραφίες είναι του Λεωνίδα Κλώντζα τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: