Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Καλοκαίρι, εποχή για ανάγνωση

Αρκετοί είναι οι φίλοι που μας τιμούν προσφέροντάς μας κατά καιρούς τα βιβλία τους. Δυστυχώς οι ανελαστικές υποχρεώσεις και η έλλειψη χρόνου μας υποχρεώνουν να αναβάλουμε το διάβασμα και να γράψουμε δύο λέξεις ευγνωμοσύνης για την τιμή που μας κάνουν. Ευτυχώς που υπάρχει το καλοκαίρι και οι ρυθμοί πέφτουν λίγο.

Πελοπίδα Ν. Κακογιαννάκη: «Της ζωής μου ο δρόμος»
Ο Πελοπίδας Κακογιαννάκης γεννήθηκε στις Βρύσες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Στο χωριό του τελείωσε το δημοτικό σχολείο και δυο χρόνια πριν από τη στράτευσή του κατετάγη στη Χωροφυλακή. Παράλληλα με την υπηρεσία του τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο Χαλκίδας και έμαθε αγγλικά.
Το αρχηγείο της Χωροφυλακής, συνεκτιμώντας τα προσόντα του, του ανέθεσε να ανοίξει και να διοικήσει το Σταθμό Τουριστικής Αστυνομίας στην Ύδρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια της καριέρας του υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο. Μετά από σχετικές εξετάσεις απέκτησε και το δίπλωμα του ξεναγού στα Αγγλικά. Έχει ξεναγήσει, όπως ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του «της ζωής μου ο δρόμος», από δημοτικά σχολεία μέχρι πρεσβευτές, πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών. Την πορεία του στη ζωή με πολύ γλαφυρό τρόπο θέλησε να δημοσιοποιήσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε εννέα μέρη, μαζί με τον πρόλογο και τον επίλογο, στα οποία περιγράφονται τα γεγονότα χρονολογικά κατά τις περιόδους που κατά την κρίση του οριοθετούν τη ζωή του.
Ο πρόλογος είναι του Νίκου Κούνδουρου. Σ’ αυτόν ο μεγάλος Αγιονικολιώτης σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το βιβλίο «λαϊκό έπος», όπου ο συγγραφέας κυνηγά με πείσμα το όραμα μιας ολοκλήρωσης που οριοθετείται από τις έννοιες: γυναίκα, σπίτι, παιδιά, πατρίδα, ήθος και αγάπη.
Στον επίλογο ο συγγραφέας εξομολογείται ότι από παιδί του άρεσε να ακούει ηλικιωμένους να διηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους. Πραγματικά, στο βιβλίο και ο ίδιος καταθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της ζωής του προσφέροντας έτσι κι αυτός με τη σειρά του κάτι που από μικρός θεωρούσε σημαντικό για τους συνανθρώπους του.
Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως η ιστορία της ζωής ενός φτωχού νέου, ο οποίος προσπάθησε με κάθε νόμιμο και ηθικό τρόπο να ξεφύγει από τη φτώχια και να αλλάξει στο τέλος τη μοίρα του. Αισιόδοξο μήνυμα και διαχρονικό. Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης το βιβλίο με τις πληροφορίες που προσφέρει, καταγράφει τον τρόπο ζωής, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2011 στον Άγιο Νικόλαο, είναι σχήματος 17χ24 αποτελείται από 312 σελίδες, περιλαμβάνει πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και είναι αυτοέκδοση. Είναι εμφανές ότι ο συγγραφέας έχει καταβάλει πολύ μόχθο. Όμως το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να γνωρίζει ότι δικαιώνει τη μεγάλη του αυτή προσπάθεια. Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα και τα βιβλιοπωλεία της πόλης.

Γιώργου Παναγιωτάκη: «Το Ηράκλειο & η Νομαρχία του»
Ο Γιώργος Παναγιωτάκης γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο του Οροπεδίου  Λασιθίου και έχει κάνει σπουδές στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Είναι όμως γνωστός κυρίως από τα ενδιαφέροντά του γύρω από την ιστορική έρευνα και τον πολιτισμό της Κρήτης. Πολυγραφότατος (πάνω από 19 βιβλία), έχει αφιερώσει όλα του τα βιβλία σε θέματα παρμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό της  μεγαλονήσου. Για το έργο του έχει τύχει πολλών διακρίσεων, δυο φορές μάλιστα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου και είναι ο κύριος εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου, του Λαογραφικού Μουσείου και της εκκλησιαστικής συλλογής που λειτουργούν πάνω από 25 χρόνια στον Άγιο Γεώργιο Οροπεδίου Λασιθίου.
«Το Ηράκλειο και η Νομαρχία του» είναι μια πολυτελής έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου την οποία συνέγραψε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Παναγιωτάκης.
Η έκδοση προλογίζεται από τον τότε νομάρχη Ηρακλείου Δ. Σαρρή, ο οποίος στον χαιρετισμό του επισημαίνει ότι σκοπός της είναι: η σύντομη, διαφωτιστική, αναδρομή στην ιστορία του νομού και της πόλης του Ηρακλείου, να αναδειχθεί και να αποτυπωθεί η αισθητική των μνημείων, να καταγραφεί συστηματικά ο τρόπος διοίκησης της Κρήτης διαχρονικά και να προσφέρει στους ερευνητές υλικό πηγών. Στο ίδιο σημείωμα ο τότε νομάρχης μας πληροφορεί ότι το έργο είναι ανάθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου στον συγγραφέα Γ. Παναγιωτάκη.
Το βιβλίο αποτελείται από δέκα κεφάλαια στα οποία καταγράφεται με χρονολογική σειρά, μέχρι και το πέμπτο κεφάλαιο, η ιστορία της Κρήτης και του Ηρακλείου. Το έκτο αναφέρεται στην ιστορική και πολεοδομική «οδοιπορία» της Νομαρχίας Ηρακλείου, το έβδομο στην πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, το όγδοο είναι αφιερωμένο στα ονόματα των νομαρχών, το επόμενο στο σύγχρονο πρόσωπο της πόλης (2005) και το τελευταίο αφορά τη βιβλιογραφία.
Το χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι τα μικρά εύληπτα σημειώματα του συγγραφέα και τα πάρα πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα, κυρίως έγχρωμα.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2005, είναι σχήματος 29χ24 με σκληρό εξώφυλλο, άριστη σελιδοποίηση και εκτύπωση.

Γιώργου Παναγιωτάκη: «20ος αιώνας, Ιστορία των Κρητικών Αγώνων εκτός Κρήτης»
Η Ιστορία της Κρήτης ασφαλώς και δεν περιορίζεται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον στενό γεωγραφικό της χώρο. Οι Κρήτες ανέκαθεν συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και στα πολεμικά μέτωπα για την υπεράσπιση και την απελευθέρωση των πατρίων εδαφών, όπου η πατρίδα το ζητούσε.
Το βιβλίο του Γιώργου Παναγιωτάκη «20ος αιώνας, Ιστορία των Κρητικών Αγώνων εκτός Κρήτης» είναι αφιερωμένο στη συμμετοχή των Κρητών αγωνιστών κατά τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), τον Α’ Παγκόσμιο (1914-1918), τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922), το Αλβανικό Έπος (1940-1941) τους αγώνες της Μέσης Ανατολής, της Κορέας και κατά την εισβολή των Τούρκων  στην Κύπρο (1974).
Το πόνημα αυτό του Γιώργου Παναγιωτάκη αποτελεί μια πρώτης τάξεως πηγή για τον ιστορικό αφού περιλαμβάνει κατατοπιστικά κείμενα, χωρίς φλύαρες μακρηγορίες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό –ασπρόμαυρες φωτογραφίες- και πολλούς καταλόγους με ονόματα πεσόντων κατά νομούς (της Κρήτης).
Πολύ καλής ποιότητας έκδοση (αυτοέκδοση του συγγραφέα) κυκλοφόρησε το 2010, με σκληρό εξώφυλλο, ιλουστρασιόν χαρτί, διαστάσεων 30χ22 και 492 σελίδες. Βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη της Κρήτης και οπωσδήποτε από εκείνους που ασχολούνται με την νεώτερη ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας.
Ι. Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: