Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Το σχολικό έτος 2011-2012 στο 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου μεταξύ των άλλων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων παρουσιάστηκε και το «Η θάλασσα και ο Άγιος Νικόλαος στο ελληνικό τραγούδι». Ένα σπονδυλωτό πολιτιστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη θάλασσα και στον προστάτη άγιο των ναυτικών.
Μεταξύ των απόψεων που ακούστηκαν τότε διατυπώθηκε και η πρόταση να παρουσιαστεί αυτή και με την ευκαιρία των εορτών της πόλης μας το Δεκέμβριο.
Στην επεξεργασία του θέματος ο στόχος ήταν παιδαγωγικός. Οι μαθητές έπρεπε να εμπλακούν στις δραστηριότητες και στη μαθησιακή διαδικασία, ανεξάρτητα από το που θα κατέληγε η τελική παρουσίαση. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν τραγούδια και μαντινάδες, γράφτηκαν κείμενα και μονόπρακτα τα οποία δραματοποιήθηκαν προκειμένου να συνδεθούν οι ενότητες επί σκηνής. Αναπτύχθηκαν, επίσης, πολυμέσα για την παρουσίαση. Φυσικά όλα τα παραπάνω είχαν θέμα τα νερά, τη θάλασσα, τον Άγιο Νικόλαο και δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτές τις έννοιες.
Η πρώτη προσέγγιση και η παρουσίαση του θέματος με τους μαθητές είχε αρκετές ατέλειες. Όμως ήταν ένα καλό παράδειγμα συνθετικής δημιουργικής δραστηριότητας. Υπήρχαν σαφείς στόχοι και παρήχθη ένα τελικό προϊόν, όπως προβλέπεται από αυτές τις μαθησιακές διαδικασίες.
Στο τελικό προϊόν έχουν συμπεριληφθεί αναφορές από τη Βίβλο, την Ελληνική Μυθολογία, την Ελληνική παραδοσιακή μουσική από διάφορα μέρη, καημοί της θάλασσας, δείγματα μουσικών ειδών που έχουν αναπτυχθεί με θέμα τη θάλασσα, ποιητικά αποσπάσματα, εκκλησιαστική υμνογραφία, στοιχεία από την ανατολική  αγιογραφία, χορός και ιστορικά στοιχεία από την πόλη του Αγίου Νικολάου, την πόλη μας.
Στην εκδοχή που θα παρουσιαστεί στο REX την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, έχουν γίνει μερικές προσθήκες και κάποιες αλλαγές. Έχει εμπλουτισθεί το μέρος των πολυμέσων και εκτός από τους μαθητές συμπράττουν και μερικοί καθηγητές από τα σχολεία της πόλης μας, όπως και κάποιοι εκλεκτοί καλλιτέχνες συμπολίτες μας.
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής Μανώλης Τζαμπανάκης δίδαξε τους χορούς, οι καθηγητές Γιάννα Παπαδάκη, Ξανθούλα Πορφυράκη, Πάτρα Φαρσάρη, Μανώλης Λουκάκης και Μανώλης Κλώντζας δίδαξαν, ενορχήστρωσαν και θα παίξουν τα τραγούδια μαζί με τους κκ Κ. Τυμπακιανάκη, και Βασίλη Τράνακα και τους μαθητές Γ. Βριγιωνάκη, Εφραίμ Καμπανό και Μιχάλη Καμπανό. Τα τραγούδια θα αποδώσουν η Ξανθούλα Πορφυράκη, ο Κ. Τυμπακιανάκης, ο Μανώλης Λουκάκης και ο Μιχάλης Κλώντζας.
Τα θεατρικά δρώμενα θα ερμηνεύσουν οι μαθητές Μιχάλης Καμπανός, Δήμητρα Φρυσάλη, Ελένη Χρυσουλάκη, Φωτεινή Τζιρή και Ελένη Φιορέτζη.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο REX την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ. Την συνδιοργανώνουν η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία και το περιοδικό «Αμάλθεια», ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο οποίος παραχωρεί το REX, και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: