Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Σητεία 2 Απριλίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οσελότος» το νέο βιβλίο του Ιωάννη Ευαγγ. Σταμέλου με τίτλο «Φαντασία και Μαθηματικά» και υπότιτλο «Μια παράξενη μέρα του Αλέκου».  Ένα βιβλίο που κατά μια άποψη μπορεί να καταταγεί στη μαθηματική λογοτεχνία και το οποίο  δεν ανανεώνει απλώς τον τρόπο που «βλέπουμε» τα μαθηματικά. Με όχημα τη φαντασία και συνταξιδιώτη τον μικρό Αλέκο, οδηγεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει τη «μαθηματική» λογική που κρύβεται στη φύση και τα μυστικά της, να συναντήσει αινιγματικές προσωπικότητες της αρχαιότητας και να μυηθεί στα μυστήρια του ουρανού καθώς και στα θαύματα της συμμετρίας. Παράλληλα θέτει τον νεαρό πρωταγωνιστή του αντιμέτωπο με μια σειρά ερωτημάτων για τη ζωή και τον κόσμο, των οποίων η διερεύνηση συνιστά μια πραγματική «περιπέτεια» για κάθε ανήσυχο πνεύμα.
Το βιβλίο «ξέρει» να εγείρει το ενδιαφέρον και να ωθεί τον αναγνώστη στο να θέλει να το ρουφήξει μεμιάς. Λόγος απλός μα καθόλου απλοϊκός, προτάσεις μελετημένα συντεταγμένες έτσι ώστε να ξεκουράζεσαι διαβάζοντας και να συμμετέχεις στον προβληματισμό του ήρωα ταυτιζόμενος στα περισσότερα σημεία μαζί του.
Αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη ψυχαγωγώντας και διδάσκοντάς τον συνάμα, αφήνοντας στο τέλος μια γλυκιά γεύση και την κρυφή ελπίδα να ξανασυναντήσει στο μέλλον τον ήρωα αυτόν μεγαλύτερο και με περισσότερες απορίες.
Ο τίτλος υπόσχεται ότι ο αναγνώστης θα βρει ενδιαφέρον το περιεχόμενο του βιβλίου. Ασυνήθιστο το πάντρεμα. Από την άκαμπτη μαθηματική αυστηρότητα, στην ευρύχωρη  πλαστικότητα της φαντασίας. Από εδώ και το πρώτο κίνητρο ώστε  το βιβλίο να μην αφεθεί αδιάβαστο στο ράφι. Αυτό θα το αδικούσε. Και τούτο όχι για τα όσα ενδιαφέροντα της επιστήμης περιλαμβάνει, αλλά πρωτίστως για την μέθοδο που επιλέγεται, ώστε να παρουσιαστεί το περιεχόμενο με τρόπο ευχάριστο. Προκαλεί τη χαρά της γνώσης.
Ο Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σπουδές στην Εκπαίδευση. Έχει διατελέσει τρεις φορές Πρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Είναι επίσης Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και διευθυντής συντάξεως του περιοδικού «Αμάλθεια». Έχει κάνει αρκετές ανακοινώσεις σε συνέδρια, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Το βιβλίο του αυτό είναι το έβδομο. Σήμερα υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κατέχει τη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.
Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 και ώρα 7.30 μμ στο Πολύκεντρο δήμου Σητείας, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) διοργανώνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Σταμέλου
«Φαντασία και Μαθηματικά».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Γουλιέλμου, η οποία θα έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης, η μαθηματικός Σίλβα Πετροσιάν, η φιλόλογος Άρτεμις Αναγνωστάκη και  ο συγγραφέας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο μαθηματικός Νίκος Τσαντάκης, ενώ ποιήματα που περιέχονται στο βιβλίο θα απαγγείλουν η εκπαιδευτικός Στεφανία Παφύτα και η μαθήτρια Τσικρικωνάκη Ελένη.
Ο καθηγητής παπά Νικόλαος Αλεξάκης με το μουσικό σχήμα του θα αποδώσουν μερικά από τα μελοποιημένα ποιήματα που περιέχονται στο βιβλίο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: