Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Διαχρονικές μαρτυρίες της εθνικής μας περιπέτειας

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το θεατρικό έργο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, είναι για την ιστορία του ελληνικού θεάτρου ένα έργο σταθμός. Γράφτηκε την περίοδο της Επταετίας και ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973, από τον θίασο Καρέζη-Καζάκου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.
Στα λαϊκά έπη το κατέταξαν οι κριτικοί της εποχής. Οι παραστάσεις του  συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λίγες και πρώτες δημόσιες πολιτικές συγκεντρώσεις που έγιναν στη διάρκεια της Επταετίας. Συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ-ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ», γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχαν πρωτοεμφανιστεί στην παράσταση αυτή.
Τα μονόπρακτα που το συνθέτουν αποτελούν διαχρονικές μαρτυρίες της εθνικής μας περιπέτειας, γιατί περιγράφουν ανάγλυφα τις αρετές αλλά και τις παθογένειες της φυλής μας.
Το έργο κινείται σε δυο άξονες. Ο ένας αφορά τις επιπτώσεις από τις παρεμβάσεις των ξένων στα ελληνικά δρώμενα. Ο άλλος στις κακές πολιτικές που ασκήθηκαν από τους εκάστοτε έλληνες κυβερνήτες.
Το «Τσίρκο» λέει πράγματα που πονάνε. Μιλάει γι’ αυτά που η επίσημη Ιστορία, αυτή που διδάσκεται στα σχολεία μας, «επειδή την επίκραναν» τα αγνοεί,  όπως παρατηρεί ο Καμπανέλλης. Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις αλήθειες που αναφέρονται στο έργο, αρχίσανε και πάλι να έρχονται στο προσκήνιο.
Το έργο είναι γεμάτο μουσική και τραγούδια, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μορφή του. Αρκετά αποτελούν αυτοτελή επεισόδια. Ο Ξαρχάκος έχει χρησιμοποιήσει λαϊκές φόρμες στις μουσικές του. Εύκολα, επίσης, κανείς μπορεί να αναγνωρίσει και τις επιρροές από την εκκλησιαστική μας μουσική. Μουσικές ξεκάθαρα ελληνικές.
Το έργο έχει συνδεθεί με τους Νίκος Ξυλούρη, Τζένη Καρέζη, Κώστα Καζάκο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ευγένιο Σπαθάρη κ.α.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μουσικοί: Κλώντζας Μανώλης, Λιμπρίτης Κωστής και Μάστακα Δώρα.
Αφίσα, Πολυμέσα, Κείμενα, Συντονισμός : Σταμέλος Γιάννης
Θεατρικά δρώμενα – Χορωδοί : Απιδιανάκης Μανώλης, Αποστολάκης Νίκος, Ζερβού Γωγώ, Καναβάκη Ρούλα, Καρτέρη Άννα, Καρτέρη Μαρία, Κουτουλάκη Τένια, Μάστακα Δώρα, Ξένος Μάνος, Οικονόμου Αγορίτσα, Ρωσσίδης Θανάσης, Σταμέλος Γιάννης, Φουλεδάκης Γιώργος, Χατζηδάκης Νίκος.
Σκηνικά: Καρτέρη Μαρία, Ρωσσίδης Θανάσης.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ
1.      Το φύλλο αυτό αφού το διαβάσετε αν θέλετε κρατήστε το. Αν έχετε σκοπό να το πετάξετε, επιστρέψτε το εκεί που το πήρατε.
2.      Στην είσοδο υπάρχει ένας κουμπαράς για την ενίσχυση του περιοδικού «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώθηκε η παράσταση. Όσοι πιστοί…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
-Στον ΠΑΟΔΑΝ για την παραχώρηση του χώρου της Πινακοθήκης.
-Στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ για την προβολή

-Στους διαφόρους φίλους που ενημέρωσαν σχετικά μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: