Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

190 χρόνια από την μεγάλη Έξοδο του Μεσολογγίου

Η 10η Απριλίου του 1826 ήταν του Λαζάρου και η 11η των Βαΐων. Την νύχτα της 10ης προς την 11η επέλεξαν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου για την Μεγάλη, την ηρωική τους Έξοδο.
Η νύχτα αυτή είναι μία από τις ιστορικότερες για την ανθρωπότητα. Γιατί το Μεσολόγγι συμβολίζει από τότε την ελευθερία και τον ηρωισμό και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών μεγάλων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο (Βύρων, Γκαίτε, Ουγκώ, Ντελακρουά, Ντελανσάκ, κ.α.).
Η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα του Αγώνα των Ελλήνων, που είχε αρχίσει το 1921, για την εθνική μας παλιγγενεσία.
Η πτώση του, μετά την ηρωική έξοδο όσων μπορούσαν να κρατήσουν όπλο, ο μαρτυρικός θάνατος όσων έμειναν, είχε δυο πολύ σοβαρές συνέπειες για την συνέχιση του Αγώνα. Η πρώτη αφορούσε το ηθικό των μαχόμενων Ελλήνων. Ήταν και ο σοβαρότερος λόγος για την διάλυση της τρίτης εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, του 1826, και στην συνακόλουθη παραίτηση της κυβέρνησης Κουντουριώτη. Η δεύτερη αφορούσε το κλίμα συμπάθειας προς τους μαχόμενους Έλληνες που αναθερμάνθηκε στο εξωτερικό. Ήταν αυτό που επιτάχυνε ουσιαστικά τις διαδικασίες γα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, η οποία οδήγησε τελικά στη δημιουργία του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.
Η Μεγάλη Έξοδος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή των Βαΐων του 1826 και είχε πάρα πολλά θύματα. Αναφέρεται ότι από τους περίπου 9.000 Μεσολογγίτες διασώθηκαν περίπου 1300-1500, κυρίως μαχητές.
Στις Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και Αγγλία) διοργανώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον των Ευρωπαίων ηγεμόνων που είχαν εγκαταλείψει τους επαναστατημένους Έλληνες στο έλεος των Τούρκων και του Ιμπραήμ, υπογράφτηκαν διακηρύξεις και έγιναν εκκλήσεις για ενεργότερη συμμετοχή στα βάρη του πολέμου. Τόση ήταν η επίδραση που είχε το γεγονός στους κύκλους των διανοουμένων ώστε να γραφτούν ποιήματα, θεατρικά έργα, άρθρα στον ευρωπαϊκό τύπο, να εκφωνηθούν λόγοι σε επιστημονικές και πολιτιστικές οργανώσεις, να διοργανωθούν έρανοι υπέρ των μαχόμενων Ελλήνων και να γίνουν διπλωματικά διαβήματα.
Όπως είναι γνωστό οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου έφτασαν για να πάρουν την απόφαση της ηρωικής Εξόδου ύστερα από τις φοβερές ελλείψεις κυρίως σε τρόφιμα από τον αποκλεισμό της πόλης από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 1826 η κατάσταση είχε γίνει τραγική γι’ αυτούς. Αναγκάστηκαν για να φάνε ότι μπορούσε να φαγωθεί μέσα στην πόλη. Και αφού εξαντλήθηκαν κι αυτά άρχισαν να τρώνε ότι χόρτο και φυτό υπήρχε γύρω. Τα αποτελέσματα του υποσιτισμού ήρθαν γρήγορα και ήταν αρρώστιες, θάνατοι και αδυναμία να κάνουν πόλεμο με τον εχθρό.
Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε ξανά στις 11 στις Μαΐου του 1829.
Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.
Στις 11 Απριλίου εφέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826. Η ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου για να τιμήσουν και να επισημάνουν τη μεγάλη σημασία του γεγονότος αυτού, συνδιοργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα στον χώρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 19.00 με ελεύθερη είσοδο.
Ο φιλόλογος Παύλος Γουλιαρμής θα κάνει μια αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και θα αναφερθεί στο χρονικό της Εξόδου.
Η φιλόλογος Ανθούλα Ρουμπελακη θα αναφερθεί στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.
Η καθηγήτρια Πόπη Μαστοράκη θα διαβάσει απόσπασμα από τη «Γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονυσίου Σολωμού.
Η φιλόλογος Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα θα αναφερθεί στον Λόρδο Βύρωνα και στη σχέση του με το Μεσολλόγι.
Η καθηγήτρια μουσικής Γιάννα Παπαδάκη θα διευθύνει μια μαθητική χορωδία την οποία δίδαξε σε μελοποιημένα ποιήματα σχετικά με το Μεσολόγγι.

Ι. Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: