Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ


Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ 15-5-20

Δύο παράξενα ρεπορτάζ του Παυσανία Γυροβολτάκη
«Τα απίθανα ρεπορτάζ του Παυσανία Γυροβολτάκη» συνεχίζονται και εντάσσονται στη σειρά «Παιδική λογοτεχνία» των εκδόσεων Οσελότος. Ο κ. Γιάννης Σταμέλος συστήνει στους αναγνώστες μια ευφυή εκδότρια την κ. Νέλα Πάντου και τους εισάγει στον κόσμο του εντύπου. Εξηγεί πώς προκύπτει ένα βιβλίο και επαναφέρει τη συμπληρωματική σχέση του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου με το βιβλίο.

Από το περίπτερο στο βιβλιοπωλείο
Αναδεικνύει επίσης τα σχετικά επαγγέλματα και τη σημασία τους όπως οι διορθωτές και οι εικονογράφοι. Το βιβλίο του κ. Σταμέλου «Δυο παράξενα ρεπορτάζ του Παυσανία Γυροβολτάκη» επιμελήθηκε η κ Όλγα Παλαμήδα. Τις εικόνες φιλοτέχνησε η κ. Εμμανουέλλα Κακαβιά.
Ο δημοσιογράφος Παυσανίας Γυροβολτάκης εξακολουθεί να γράφει ταξιδιωτικά ρεπορτάζ στον «Περιηγητή». Ο διευθυντής της εφημερίδας περιμένει το ρεπορτάζ του. Η εκδότρια του «Σκεπτόμενου» του προτείνει να περιλάβει κάποια από τα ήδη δημοσιευμένα στην εφημερίδα κείμενά του σε βιβλίο.
Τελικά ο Παυσανίας παρέδωσε στην εκδότρια δύο παράξενα ρεπορτάζ.
Με τον τίτλο «Αρχηγό στη Χρωματοχώρα» καλύπτει τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων χρωμάτων, την ψηφοφορία και τα αποτελέσματα μετά μουσικής.
«Στη Χώρα του Περίπου» ο βασιλιάς Ανακρίβειος ψάχνει νύφη για το γιό του τον Περιπερή. Ο διάδοχος παντρεύεται την Πουπού και ζουν και βασιλεύουν. Αργότερα ιδρύεται αποικία στο βασίλειο του Προσεκτικού, η Ακριβούπολη, στην οποά καταφεύγουν «πολίτες που δεν μπορούσαν να ζουν άλλο στο περίπου».

Ο Τύπος και η ουσία
Ο κ. Σταμέλος αφιερώνει το βιβλίο του στον Αλέξανδρο, στον Οδυσσέα και στη Σοφούλα. Και δίνει τη δυνατότητα και για άλλες αφιερώσεις.
Στις σελίδες στο τυπωμένο χαρτί, επιμένοντας στο έντυπο. Και υπενθυμίζοντας τη μυρωδιά του χαρτιού και του μελανιού, το ξεφύλλισμα και την εμπειρία με το βιβλίο και έντυπο ως αντικείμενο.
Γίνεται να γράψει κανείς αφιέρωση στα ηλεκτρονικά βιβλία;
Γίνεται οι παιδικές αναμνήσεις να μη μυρίζουν φρεσκοτυπωμένα παραμύθια και να μην αναμειγνύουν εικονογράφηση και δημιουργική φαντασία;
Πώς θα εντυπωθούν οι γνώσεις στο μυαλό αν δεν τυπωθούν πρώτα στο χαρτί;
Η γνώση με πρόθεση γίνεται ανάγνωση.
ΕΛΠΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: