Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Άρθρα εφημερίδων που αντέχουν στο χρόνο

Ο Μανδραβέλης (Καθημερινή 26-5-09) δημοσίευσε το σημείωμα που έκανε για την παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Η Μελαγχολία της Δευτέρας. Από την ευφορία του 2004 στην κατάθλιψη του 2008» (εκδ. "Ωκεανίδα").
Το κεντρικό ερώτημα του σημειώματος: Μπορεί ένα άρθρο σε μια εφημερίδα να αντέξει στο χρόνο; Η απάντηση "ναι" προϋποθέτει τη διατήρηση του προβλήματος που θίγεται στο άρθρο ή τα γενικότερα συμπεράσματα που αναδεικνύει αυτό. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή, τον επαγωγικό τρόπο σκέψης του αρθρογράφου και τα συμπεράσματα στα οποία οδηγεί αυτός. Ο αποτελεσματικός τρόπος διασύνδεσης πραγμάτων που εκ πρώτης όψεως δείχνουν άσχετα μεταξύ τους.
Στον σημερινό κόσμο της υπερπληροφόρησης και των σκουπιδιών, ο ρόλος του σωστού άρθρου και κατ' επέκταση και του αρθρογράφου είναι "να βάλει τάξη στο χάος, να συμπυκνώσει τα φαινόμενα σε ένα άρθρο". Εδώ βρίσκεται και ο ρόλος της εφημερίδας: "να κάνει τον κόσμο θεωρία. Να πάρει αφορμές απ' όσα συμβαίνουν και να τα συναρμόσει σε θεωρία. Το άρθρο είναι μετα-πληροφορία. Παίρνει τις πληροφορίες και τις βάζει σε τάξη, τις μεταμορφώνει σε ένα κατανοητό λεκτικό τύπο" συμπυκνωμένη γνώση, πρακτική και εφαρμόσιμη.
Ένας μαθηματικός τύπος, η απόλυτη συμπύκνωση. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει πάντα. Γι' αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, ισχυρίζεται ο Μανδραβέλης, έχουμε τα άρθρα.
Παίρνεις αφορμή από φαινόμενα που φαίνονται ασυσχέτιστα, αφαιρείς την επιφάνεια, βρίσκεις τους δεσμούς και τα δένεις με μια λογική εξήγηση, μια λογική αλληλουχία συλλογισμών.
Ολόκληρο το άρθρο: Εδημεριδογραφήματα που αντέχουν στο χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: