Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Τι μέλει γενέσθαι;

Αυτοί που μπορούν να δώσουν λύσεις "φοβούνται να μπλέξουν". Είμαστε καταδικασμένοι να συρόμαστε πίσω από αυτούς που "δεν φοβούνται να μπλέξουν" ανίκανοι όντες;
Η διαφθορά είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τους πιο έντιμους. Και ενώ "οι συνθήκες επιβάλλουν την αξιοποίηση των ικανοτέρων για να αντεπεξέλθουμε στα πρωτοφανή προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, κάποιες άλλες συνθήκες αποτρέπουν την ενασχόληση των ικανών με την πολιτική" (Νικολόπουλος, Βήμα 16-5-09) και τα δημόσια δρώμενα γενικότερα.
Το τραγικότερο, βέβαια, είναι ότι πολλοί με δεδηλωμένο παρελθόν επιβραβεύονται από τους ψηφοφόρους είτε γιατί αυτοί είναι αδιάφοροι, είτε γιατί είναι αφελείς είτε γιατί έχουν ανάγκη τα ρουσφέτια τους.
Η έλλειψη ικανών ανθρώπων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη θέση των ψηφοφόρων. Τι μέλει γενέσθαι; Η κατάσταση είναι στα χέρια των ψηφοφόρων. Και η ευθύνη. Οι ψηφοφόροι είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι γι' αυτόν τον φαύλο κύκλο. Ο Νικολόπουλος προτείνει την ψήφο σε νέους αδοκίμαστους, άγνωστους και μη προβεβλημένους. (δες επίσης: Ο κύκλος της ελληνικής αμαρτίας )

Δεν υπάρχουν σχόλια: