Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ψηφίστε τοπικισμό

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ" του Ηρακλείου (http://www.patris.gr/) προκήρυξε ψηφοφορία κατά το πρότυπο του SΚΥ για τους 20 δημοφιλέστερους Κρήτες όλων των εποχών.
Πέρα από τις προθέσεις της εφημερίδας υπάρχουν καλά και κακά στη διαδικασία. Στα καλά κατά την άποψή μας ότι δίνεται η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να μάθει για προσωπικότητες που συνδέσανε το όνομά τους με την ιστορία αυτού του τόπου. Στα αρνητικά το ότι αναδεικνύονται οι δημοφιλέστεροι με κριτήρια ρηχά και όχι ουσιαστικά, με τηλεοπτικές διαδικασίες.
Όμως η προβολή κάποιων μέσα από ιστοτόπους και το αίτημα της ψήφου σ' αυτούς μόνο και μόνο επειδή κατάγονται από κάπου, νομίζουμε ότι αδικεί τους ανθρώπους αυτούς. Αν ζούσαν, πιστεύουμε, ότι δεν θα ήθελαν κάτι τέτοιο με τίποτα.
Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν στην ιστορία και στη μνήμη των ανθρώπων γιατί είχαν ορίζοντα, γιατί εργάστηκαν για την ευρύτερη κοινότητα και τον ανώνυμο συνάνθρωπό τους. O Καζαντζάκης και ο Θεοτοκόπουλος, για παράδειγμα, είναι οικουμενικές προσωπικότητες. Το καλλίτερο μνημόσυνο που θα μπορούσε να γίνει γι' αυτούς θα ήταν η ανάρτηση των βιογραφικών τους με το πραγματικά σημαντικό έργο τους και όχι ο τόπος που τυχαία είδαν το φως της ζωής. Άποψή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: