Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα Επιμόρφωση Β’ Επιπέδου στο νομό μας για Μαθηματικούς και Φυσικούς


Την Τρίτη 7 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου το οποίο ξεκίνησε στο νομό μας τον Δεκέμβριο 2010 στο ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου για Μαθηματικούς και στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου για καθηγητές κλάδου ΠΕ4 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Φυσιογνώστες και Γεωλόγοι).
Στο νομό μας είναι η δεύτερη φορά που λειτουργεί πρόγραμμα επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου, πέρσι είχε λειτουργήσει στη Σητεία για Μαθηματικούς, και φέτος πάλι για Μαθηματικούς και για πρώτη Φυσικούς.
Η επιμόρφωση Β’ Επιπέδου αφορά τους δασκάλους και νηπιαγωγούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας τους φιλολόγους, τους μαθηματικούς και τους φυσικούς (όλες τις ειδικότητες του ΠΕ4). Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η πιστοποίηση στο Α’ επίπεδο, η οποία εξασφαλίζεται με σχετικές εξετάσεις.
Στην Κρήτη επιμορφωτικά κέντρα λειτούργησαν στο Ηράκλειο και το Λασίθι και μόνο για τις ειδικότητες Μαθηματικών και Φυσικών, λόγω έλλειψης επιμορφωτών.
Το πρόγραμμα αφορά την αξιοποίηση εκπαιδευτικών λογισμικών στην εκπαιδευτική πράξη, την ειδική διδακτική των μαθημάτων και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών σεναρίων. Σ’ αυτή την περίοδο επιμόρφωσης ήταν υποχρεωτικές δέκα παρεμβάσεις των επιμορφούμενων καθηγητών στην τάξη.
Ειδικότερα η ανάπτυξη του προγράμματος περιλάμβανε 96 ώρες κατανεμημένες σε δυο τρίωρα την εβδομάδα και δέκα ακόμα συναντήσεις για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις στη σχολική τάξη. Τα τμήματα είναι 10-12 ατόμων λόγω της εργαστηριακής μορφής της επιμόρφωσης.
Για τα ΚΣΕ του νομού Λασιθίου την επιμόρφωση των μαθηματικών έκανε ο Ι.Σταμέλος και των Φυσικών ο Στ.Δελατόλας.
Για τη νέα σχολική χρονιά έχει εξαγγελθεί νέος κύκλος προγραμμάτων που θα αρχίσει τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: