Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Που είναι ο πνευματικός κόσμος;

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί δεν παίρνει θέση στα πράγματα ο «πνευματικός κόσμος». «Πού είναι ο πνευματικός κόσμος;» ακούς κάθε φορά που συμβαίνει κάτι άσχημο στη χώρα. Τόσα χρόνια που την περνούσαμε ζωή και κότα τον πνευματικό κόσμο τον είχαμε χεσμένο.
Τα νέα είναι άσχημα: "δεν υπάρχει πια πνευματικός κόσμος. Υπάρχει μόνο υλικός κόσμος. Τους πνευματικούς ανθρώπους τους εξαγόρασαν, όπως μας εξαγόρασαν όλους" υποστηρίζει ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ.
"Και παραδεχτείτε πως αναρωτιέστε «πού είναι ο πνευματικός κόσμος;», αλλά, αν σας ζητήσουν να πείτε ποιους εννοείτε και να κατονομάσετε μερικούς ανθρώπους του πνεύματος, θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ. Ο Μίκης Θεοδωράκης και πολύς μας είναι.
Ναι, η πτώχευση είναι συνωμοσία εναντίον του ελεύθερου λαού μας. Και την κοπελιά μου την λένε Αλτσχάιμερ" καταλήγει.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχει πνευματικος κοσμος μονο που δεν ειναι κατ αναγκη οπως τον θελετε εσεις .Γιατι πνευμα καποιοι θεωρειτε την γνωση και την μορφωση που ομως δεν ειναι μονο .Γιατι πνευμα ειναι η διαθεση του ανθρωπου να κανει εσωστρεφισμο και ν ανακαλυψει τον πραγματικο εσωτερικο του ανθρωπο και συνειδητοποιοντας τις αδυναμιες του και τις αδυναμιες των αλλων γυρω του , να αρχισει την προσπαθειατης βελτιωσης πρωτον του εαυτου του και δευτερον του κοσμου γυρω του .Πνευμα ειναι να μην ζηταμε να αλλαξει ο αλλος αν δεν αλλαξουμε πρωτα εμεις .Καποιοι ανθρωποι λοιπον ευτυχως δουλευουν σ αυτην την κατευθυνση κι ας μην εχουν περγαμινες και τιτλους

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Όχι φίλε μου "πνευμα ειναι η διαθεση του ανθρωπου να κανει εσωστρεφισμό" να μη λέμε ότι θέλουμε. Το πνεύμα της ανάρτησης είναι ακριβώς στην αντίθετη άποψη. Μπερδεύεις αθελά σου την πνευματικότητα με τον μοναχισμό.
Καλές γιορτές.

Ανώνυμος είπε...

οχι φιλε μου εσυ κανεις λαθος γιατι παραδεχεσαι οτι το το πνευμα που γυρευεις μας τελειωσε. Ε τι να κανουμε , αυτο εχουμε μονο τωρα κι ας μη σ αρεσει

Ανώνυμος είπε...

Δε διακατέχομαι,φίλε Γιάννη,από αυθεντιοπληξία,αλλά νομίζω ότι ο άγνωστος ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ δεν κατάλαβε καλά τη συμπεριφορά του Μ.Θεοδωράκη,εξ ου και τα ειρωνικά σχόλια που απευθύνει σε ένα τόσο μεγάλο.Ειρωνεία πάντως που δεν προκύπτει ευθέως,πιστεύω,από την αναρτημένη περικοπή του άρθρου του.
Την παραπάνω εκτίμηση προσπάθησα χθες βράδυ ανεπιτυχώς να επισυνάψω στο χώρο σχολίων του blog,γιαυτό σου τη στέλνω με e-mail.
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και αντεύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλές υπόλοιπες γιορτές σε όλους σας.
Χρ.Κ.

Ι.Σ. είπε...

Χρίστο, σκόπιμα επιλέχτηκε το απόσπασμα διότι αυτό ήθελα να επισημάνω: ο πνευματικός κόσμος της χώρας αφομοιώθηκε από τις διάφορες εξουσίες -το σύστημα- έγινε μέρος τους. Πράγμα που θεωρώ μια ακόμα παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας. Όταν όλοι αποτελούν μέρος του συστήματος εξουσίας τότε όλα μπορούν να συμβούν γιατί δεν υπάρχει ούτε καν ο φόβος των Ιουδαίων, δηλαδή κανένας μηχανισμός ελέγχου.

Ι.Σ. είπε...

8:46 δεν συμμερίζομαι τις απόψεις σου. Αυτά που υποστηρίζεις είναι μοναχισμός, αναχωριστισμός και θεολογική πνευματικότητα.
Η πνευματικότητα που συμμερίζομαι εχει χαρακτηριστικό την κοινωνικότητα των έργων και της άποψης. Του δημόσιου λόγου και των έργων. Δηλαδή αποτελεί συμπεριφορά του πολίτη.
Όμως θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζα την αντίθετη άποψη επειδή δεν μου αρέσει η δική σου. Είμαι από αυτούς που ακούν την άλλη άποψη ακόμα και αν δεν τους αρέσει αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος αν δεν πειστώ να την υιοθετήσω.
Καλές γιορτές.