Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κρητικά βότανα και λαϊκή Ιατρική

«Στου Ψηλορείτη τσι γκρεμούς ο έρωντας φυτρώνει

τον πίνει ο νιος και ξαρρωστεί κι ο γέρος ξανανιώνει»

Η χρήση των βοτάνων στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι ανασκαφές στους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους εκτός από υπολείμματα βοτάνων και καλλυντικών έφεραν στο φως και εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους. Στην Κνωσό βρέθηκαν επιγραφές που φανερώνουν ότι τα αρωματικά σκευάσματα και τα έλαια υπήρξαν από τα βασικότερα εξαγώγιμα προϊόντα των Μινωιτών.

Είναι ακόμα γνωστή στους περισσότερους η ιστορία με τον πληγωμένο Αίγαγρο που ιάθηκε με το δίκταμο. Την αναφέρει ο Αριστοτέλης.

Με το πέρασμα των αιώνων και κυρίως λόγω της έλλειψης γιατρών και φαρμάκων, τα βότανα αποτέλεσαν βασικά συστατικά τόσο στην καταπολέμηση των ασθενειών, όσο και για τον καλλωπισμό του ωραίου φύλου.

Η Κρήτη έχει την τύχη να διαθέτει πάρα πολλά αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Αρκετά απ’ αυτά είναι ενδημικά. Και φυσικά η πατροπαράδοτες συνταγές έφτασαν μέχρι των ημερών μας, κυρίως με την προφορική παράδοση.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι αρωματάδες γύριζαν τα χωριά και πουλούσαν τα αιθέρια έλαια που έπαιρναν από την απόσταξη διαφόρων βοτάνων, όπως το φασκόμηλο και η ρίγανη.

Σήμερα ξαναανακαλύψαμε τις ξεχασμένες θαυματουργές ικανότητες των φυτών της Κρητικής υπαίθρου, καθώς ολοένα και περισσότερο κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στις βιομηχανίες φαρμάκων, οι οποίες στο βωμό του κέρδους παίζουν με την υγεία μας.

Ας μην πάμε στο άλλο άκρο. Ας κρατήσουμε ότι ο χρόνος έχει αποστάξει από τα βότανα και τη λαϊκή ιατρική. Ας είμαστε ψύχραιμοι, η διαφορά του φάρμακου από το φαρμάκι είναι στη δόση.

Στη διάλεξη που διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ο χημικός Μανούσος Πεδιαδίτης θα επιχειρήσει με επιστημονικό τρόπο να μας μιλήσει για τη σημασία των Κρητικών βοτάνων, τη συμβολή τους στη λαϊκή Ιατρική και το μέλλον τους όχι μόνο από τις ιδιότητες τους αυτές καθαυτές αλλά και ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Μανούσος Πεδιαδίτης γεννήθηκε στην Ελούντα. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον Άγιο Νικόλαο και το Χημικό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε στη Μεγάλη Βρετανία τις σπουδές του στο Μάρκετινγκ και σήμερα διατηρεί μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων και φυτικών καλλυντικών από Κρητικά βότανα στον Άγιο Νικόλαο.

Η εκδήλωση της Δευτέρας, που θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου στις 19.00, είναι η τέταρτη από μια σειρά διαλέξεων του κύκλου «Πατριδογνωσία», οι οποίες διοργανώνονται από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και μπορούν να την παρακολουθήσουν και μαθητές κάθε ηλικίας. Χορηγοί είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Λασιθίου και το Επιμελητήριο Λασιθίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: