Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Τι εστί δημοσιογραφία;

Ο Πρετεντέρης στο σημερινό ΒΗΜΑ με αφορμή τη μετακόμισή του από Δευτέρα στα ΝΕΑ επικαλείται τον Μπεν Μπράντλι. Οι δημοσιογράφοι "δεν δημοσιεύουμε την αλήθεια, δημοσιεύουμε αυτά που ξέρουμε" γράφει. Τι απλό. Και πόσο δύσκολο στην πράξη. Πόσες φορές αυτή η απλή και τόσο δύσκολη στην εφαρμογή αλήθεια δεν έχει διαστρεβλωθεί στην πράξη. Δυστυχώς η πράξη, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε τομέα, διδάσκει ότι το απλό δεν είναι και τόσο εύκολο...
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άλλη διάσημοι ατάκα: "οι δημοσιογράφοι, πολλές φορές, εκτός από την δουλειά τους κάνουν και τις δουλειές άλλων".

Αυτό που συνδέει έναν που γράφει κατ' επάγγελμα με το αναγνωστικό του κοινό, σύμφωνα με τον Πρετεντέρη "δεν είναι η συμφωνία ή η διαφωνία (...) είναι πρωτίστως η εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη ότι διαβάζει έναν άνθρωπο που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο. Εναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να έχει ατέλειες αλλά δεν κρύβει επιδιώξεις. Εναν άνθρωπο με τον οποίο του αρέσει να συνομιλεί, να μοιράζεται απόψεις και ανησυχίες, ακόμη κι όταν δεν συμπίπτουν με τις δικές του. Εναν άνθρωπο χωρίς υστεροβουλία, ο οποίος δεν κρύβεται στα δύσκολα και δεν πλέει απαραιτήτως με το ρεύμα.

Το σημειώνω διότι δεν το θεωρώ δεδομένο. Στη χώρα μας επικρατεί συνήθως η αντίληψη ότι η δημοσιογραφία είναι κάτι ανάμεσα σε αντιεξουσιαστική διαδικασία και σε άσκηση εκπροσώπησης του «λαού» ή του «πολίτη». Δεν το πίστεψα ποτέ. Ο δημοσιογράφος, κατά την άποψή μου, δεν είναι ούτε κοινωνικός αγωνιστής, ούτε κομματικός πολιτευτής, αλλά ένας επαγγελματίας άπατρις, άφιλος, ακομμάτιστος και, στο μέτρο του δυνατού, ανεπηρέαστος".

Αυτά στο τελευταίο του πολιτικό χρονογράφημα στο ΒΗΜΑ.

Ολόκληρο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: