Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ποιοί τους επιβραβεύουν;

«Σε καμία κανονική χώρα του κόσμου δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό που έγινε χθες στην υπέροχη Ελλάδα. Σε καμία κανονική χώρα του κόσμου δεν θα δινόταν βήμα σε έναν στυγνό δολοφόνο για να περιγράψει, από τη φυλακή όπου κρατείται, τη φρίκη - την εκδοχή του, δηλαδή, για τον βιασμό και την αποτρόπαιη δολοφονία μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας, την οποία ο ίδιος ομολόγησε ότι έκαψε ζωντανή. Εγινε και αυτό, λοιπόν, στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, τηλεοπτικού προσώπου διακεκριμένου επί χρόνια στην τέχνη της αδιακρισίας.
Τι είπε ο άνθρωπος που έχει ομολογήσει τη δολοφονία; Οτι δεν είναι βιαστής, ότι περίπου όλα ήταν ένα ερωτικό καβγαδάκι, ότι απλώς «είχε θολώσει επειδή ήταν σουρωμένος». Ομολόγησε ότι αφού έβαλε φωτιά στη γυναίκα, δεν γύρισε πίσω να κοιτάξει, μάλιστα λίγο μετά κοιμήθηκε ήσυχος σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Και έκλεισε με μια δακρύβρεκτη κορόνα - παραδέχεται το λάθος του, είπε, και του αρμόζει η θανατική καταδίκη.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;
- Τον άπειρο κυνισμό μιας επαγγελματία της αδιάκριτης τηλεόρασης που ξέρει πως ό,τι κάνει θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά το διαπράττει διότι έχει μάθει να αποτιμά την επαγγελματική της επιτυχία με ποσοστά θεαματικότητας. Και η αδιακρισία, ως γνωστόν, επιβραβεύεται με ζηλευτές θεαματικότητες...»

Είναι ένα απόσπασμα από το άρθρο του Η. Κανέλλη στα σημερινά ΝΕΑ. Δεν είδαμε την εκπομπή, όμως που είναι η έκπληξη;  Όταν τα πάντα αξιολογούνται με βάση τη θεαματικότητα, την πληρότητα των αιθουσών και την συναίνεση ψευτοαβανταδόρων; Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε δει να δίνεται βήμα σε ανθρώπους του υποκόσμου, της υποκουλτούρας και του θράσους; Και πόσες άλλες φορές άνθρωποι με καταξίωση και παιδεία ένεκα της όποιας προβολής δέχονται να γίνονται συνομιλητές με τέτοια υποκείμενα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: