Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΣ" ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μια “γέφυρα” ανάμεσα στο χιούμορ και τα μαθηματικά
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιωάννη Ευ. Σταμέλου

«Χιούμορ και μαθηματικά» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ιωάννη Ευαγ. Σταμέλου.

Τα Μαθηματικά είναι μέρος του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που έχει χιούμορ. 

Η κομψότητα στα Μαθηματικά είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των ιδεών που ένας συλλογισμός μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε, και αντιστρόφως ανάλογη με την προσπάθεια που θα πρέπει να κάνουμε γι' αυτό. Αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για το καλό χιούμορ; Το βιβλίο του Ιωάννη Σταμέλου αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα εξ ορισμού "σοβαρά" μαθηματικά και στο χιούμορ. 

Όπως λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχαήλ Λάμπρου "δεν βλέπει κανείς μαθηματικούς τύπους, αξιώματα, θεωρήματα, λήμματα και πορίσματα στο βιβλίο, εντούτοις βλέπει μια εμβριθή συλλογή από μικρές διασκεδαστικές ιστορίες, σαν σοφά ρητά, με ένα δίδαγμα η κάθε μία. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, γραμμένο με χάρη. Ένα βιβλίο που το χιούμορ είναι η κοινή συνιστώσα των διδαγμάτων του." Ή όπως λέει ο σκιτσογράφος Κ. Μητρόπουλος "ένα βιβλίο διαβαστερό, δροσερό, κεφάτο και ευρηματικό. Με εντυπωσίασε η πληθώρα αναφορών. Η επινόηση για τη σύνδεση μαθηματικά-χιούμορ ομολογώ ότι είναι μοναδική!".

Ο συγγραφέας

Ο Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος γεννήθηκε στην Κερατέα το 1956, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Εξατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Παν/μιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σπουδές στην Εκπαίδευση του ΕΑΠ.

Είναι πτυχιούχος της ΣΕΛΜΕ Ηρακλείου και επιμορφωτής Α’ και Β’ Επιπέδου του Υπουργείου Παιδείας. Έχει διατελέσει τρεις φορές Πρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της Ελλ. Μαθηματικής Εταιρείας.

Είναι επίσης Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και διευθυντής συντάξεως του περιοδικού "Αμάλθεια". 

Έχει κάνει αρκετές ανακοινώσεις σε συνέδρια ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κατέχει στη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου. 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΣ" ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 22/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: