Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Δυο μέρες μετά την παγκόσμια μέρα του Θεάτρου πέθανε σήμερα ένας από τους σημαντικότερους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε ηλικία 89 χρονών.
Μας κροροδότησε ένα πλούσιο έργο, κυρίως θεατρικό, αλλά κινηματογραφικό και στιχουργικό.
Είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1922.

Άρχισε να γράφει θεατρικά έργα επειδή δεν τον δέχθηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του «Θεάτρου Τέχνης»
Το 1950 ανέβηκε το πρώτο του έργο: «Ο χορός πάνω στα στάχυα».
Ακολούθησαν τα θεατρικά: «Η ηλικία της νύχτας», «Ο γορίλας και η Ορτανσία», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Η αποικία των τιμωρημένων», «Ασπασία».
Το αντιδικτατορικό έργο, «Το μεγάλο μας τσίρκο», έγινε μεγάλη επιτυχία το 1973, στη διάρκεια της χούντας, με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.

Στη συνέχεια, ο Καμπανέλλης έγραψε, μεταξύ άλλων, «Το κουκί και το ρεβίθι», «Ο εχθρός λαός», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», «Ο επικήδειος, «Ο αόρατος θίασος», «Ο δρόμος περνά από μέσα», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Πάροδος Θηβών», «Στη χώρα Ίψεν», «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», «Η τελευταία πράξη», «Μια συνάντηση κάπου αλλού», «Μια κωμωδία», «Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά», «Η αυλή των θαυμάτων».
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, όμως έγραψε και πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο, με διασημότερο όλων, τη «Στέλλα», έργο που έγραψε για τη Μελίνα Μερκούρη. Δικά του είναι ακόμα, «Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, «Η αρπαγή της Περσεφόνης» του Γρηγόρη Γρηγορίου και «Κορίτσια στον ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη.
Επίσης, έγραψε και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Σπανού και του Νίκου Μαμαγκάκη.
Τέλος, έγραψε και το «Μαουτχάουζεν», τις αναμνήσεις του από τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, όπου έμεινε δυόμισι χρόνια.

6 σχόλια:

Σχόλια και άλλα είπε...

ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ

nicha είπε...

Θεός Συνχωρέστον

Doloros είπε...

Ο θεός να τον συχωρέσει!!!

nicha είπε...

Ο θεός να τον συνχωρέσει

mnm είπε...

ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ

ΚΟΥΡΤΕΣ είπε...

Σήμερα το μάθημα ήταν πολύ ενδιαφέρον