Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Το πειρατικό βιβλίο

Δυο μέρες πριν γράφαμε με αφορμή την σχετική παρατήρηση της Αλίκης Καγιαλόγλου για την πειρατεία στο διαδίκτυο και σήμερα είδαμε σχετικό άρθρο για την κλοπή σε βιβλία. Το Βήμα (31-10-09) δημοσιεύει το "Οι πειρατές του e-book". Το άρθρο υπογράφει η Ειρήνη Μητροπούλου.
"Η ιδεολογία των χάκερ του βιβλίου είναι ίδια με αυτήν των άλλων πειρατών του Διαδικτύου. Πιστεύουν ότι είναι ήρωες της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και προϊόντων του πολιτισμού, η πρωτοπορία μιας νέας παγκόσμιας δημοκρατίας της γνώσης, η οποία θα διατίθεται δωρεάν, και χωρίς σύνορα, σε όλους. Προς το παρόν το διεθνές δίκαιο τους διώκει σαν κλέφτες δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας" σημειώνεται στο άρθρο.
Για την Ελλάδα γράφει: "Στην Ελλάδα υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης της νομοθεσίας στην ψηφιακή εποχή. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού είχε επεξεργαστεί σχέδιο νόμου, αλλά δεν προχώρησε".
Οι περισσότερες παραβάσεις γίνονται εν αγνοία του νόμου από πανεπιστήμια, από διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, για φωτοτυπίες σημειώσεων.
Τελευταία σε κάποια sites (...) έχουν ανέβει σκαναρισμένα σε ελεύθερη πρόσβαση και λογοτεχνικά έργα στα ελληνικά. Φαίνεται ότι ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο συγγραφέας τον οποίο προτιμούν οι περισσότεροι πειρατές του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: