Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Η πρώτη εντύπωση είναι κάτι παραπάνω από το ήμισυ του παντός

Φτάνουν 15’’ γνωριμίας για να σχηματίσεις άποψη για τον συνομιλητή σου, λένε οι ερευνητές όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Καρολίνας Παπακώστα στα σημερινά ΝΕΑ (1-10-09).

Από τι εξαρτάται άραγε η πρώτη εντύπωση;

-Αν πρόκειται για επαγγελματική συνάντηση από την εμφάνιση.

-Αν είναι ερωτική συνάντηση από την προσέγγιση.

-Αν είναι φιλική από την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο άλλος.

Τα πάντα συνυπολογίζονται: «Το ντύσιμο δίνει στοιχεία για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η ομιλία για το μορφωτικό επίπεδο, η χειραψία και η στάση του σώματος για την προσωπικότητα».

Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και τον στόχο της συνάντησης γιατί αλλιώς ανταποκρίνεται κανείς σε μια τυχαία συνάντηση και αλλιώς σε μια προσχεδιασμένη.

Επίσης μπορεί να παίξει ρόλο και η διάθεση της στιγμής.

Και ο χαρακτήρας μας παίζει ρόλο πχ αν είμαστε καχύποπτοι αναζητούμε αρνητικά στοιχεία στον άλλον αν είμαστε κοινωνικοί θετικά.

«Συνήθως αναζητούμε ομοιότητες με εμάς, στοιχεία δηλαδή που να ταιριάζουν με το τρόπο που σκεφτόμαστε μπορεί όμως να μας προσελκύσουν και οι διαφορές, στοιχεία δηλαδή που ο άλλος έχει και θα επιθυμούσαμε να μας χαρακτηρίζουν» καταλήγει το άρθρο. Στο άρθρο, πάντως, επισημαίνεται ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις η πρώτη εντύπωση να είναι λανθασμένη. Όλοι μας, φαντάζομαι, ότι θα έχουμε σχετικές εμπειρίες για ανθρώπους που «πέσαμε έξω» στην πρώτη εντύπωση που σχηματίσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: