Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ο αυστηρός, ο χαλαρός, ο αυταρχικός και ο αδιάφορος

Υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων που είναι κατά της τυπολογίας, ιδίως στις επιστήμες της Αγωγής. Ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστές περιπτώσεις ο καθένας και γι’ αυτό η τυποποίηση λειτουργεί όπως το κρεβάτι του Προκρούστη.

Πραγματικά δεν υπάρχει ο μέσος μαθητής, για τον οποίο συχνά αναφερόμαστε Όπως δεν υπάρχουν ιδανικά γεωμετρικά σχήματα. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να κάνουμε αναφορές και να καταλήγουμε σε σωστές ερμηνείες και αποφάσεις.

Οι άνθρωποι για τους οποίους ο Θεός, μετά την κατασκευή τους, έσπασε το καλούπι υπάρχουν. Χρηστικές ανάγκες όμως πολλές φορές μας αναγκάζουν να κάνουμε ομαδοποιήσεις Δεν θα πρέπει βέβαια τις τυπολογίες να τις χρησιμοποιούμε με απόλυτο τρόπο.

«Τα Νέα» σήμερα (9-11-09) αναδημοσιεύουν από την εφημερίδα «Independent» τα συμπεράσματα έρευνας σχετικά με τη συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά τους. Η έρευνα έχει ταξινομήσει τους γονείς σε τέσσερις τύπους ανάλογα με τη συμπεριφορά τους αυτή.

Οι αυστηροί: Συνδυάζουν τη στοργική στάση απέναντι στα παιδιά με σταθερούς κανόνες και σαφή όρια στην ανατροφή.

Οι χαλαροί: Είναι εκδηλωτικοί ως προς τα αισθήματα αγάπης απέναντι στα παιδιά τους και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πειθαρχία και το πρόγραμμα.

Οι αυταρχικοί: Δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πειθαρχία και τους κανόνες που θέτουν στο σπίτι, αλλά χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα (ή και καθόλου) για τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών τους.

Οι αδιάφοροι: Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Η στοργή και η πειθαρχία απουσιάζουν από τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πειθαρχημένο περιβάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες όπως κατανόηση, αυτοπειθαρχία και εργατικότητα Με άλλα λόγια, να γίνουν πιο επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους.

Η αυστηρή διαπαιδαγώγηση άρχισε να περνάει σιγά σιγά στην Ιστορία από τη δεκαετία του 1950. Σήμερα, με βάση την προηγούμενη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε 9.000 οικογένειες στη Βρετανία, προκύπτει ότι οι αυστηροί κανόνες δίνουν καλύτερα εφόδια στα παιδιά για το μέλλον. Από την ίδια μελέτη προέκυψε επίσης "ότι τα παιδιά των παντρεμένων γονέων είναι πιο ευνοημένα από τα παιδιά των χωρισμένων ή αυτών που έχουν ξαναπαντρευτεί".

Τα τελικά συμπεράσματα δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους είναι ο πιο σημαντικός παράγων που καθορίζει την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους. Το παρήγορο, ακόμα, που αναδείχθηκε από την έρευνα, είναι ότι η οικονομική κατάσταση των γονιών δεν παίζει ρόλο σ’ αυτό.


Σχετικά: «Λίγη αυστηρότητα στο σπίτι δεν βλάπτει τα παιδιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: