Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Σύγχρονη Ελλάς

-Είχα στο μυαλό μου να γράψω κάτι γι’ αυτούς που πίνουν τον καφέ τους στις παραλιακές καφετέριες και αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα στην παραλία να αφοδεύουν στην άμμο, να τσακώνονται και να ενοχλούν όσους κάθονται αμέριμνοι κάνοντας ηλιοθεραπεία και μπάνιο.
-Είχα στο μυαλό μου να γράψω κάτι για όλους αυτούς που αφήνουν το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου κλείνοντας το δρόμο για να πιούν στις διπλανές καφετέριες τον φραπέ τους αδιαφορώντας για τους δυστυχείς που θέλουν να πάνε στο σπίτι τους από τον κλεισμένο δρόμο.
-Ήθελα να γράψω για τη ΔΕΗ αλλά και για το Δήμου που έβγαλε τις κολώνες που είχανε τις λάμπες για το δημοτικό φωτισμό και κάμποσα τετράγωνα στην πόλη από τον Ιούνιο είναι βυθισμένα στο σκοτάδι-ενώ τα σχετικά τέλη εισπράττονται κανονικά.
-Ήθελα να γράψω για το ότι στη γειτονιά που μένω ο δρόμος είναι στενός και στις στροφές καθημερινά αρκετά «πολιτισμένα γαϊδούρια» παρκάρουν με το μισό αυτοκίνητο να κλείνει το δρόμο έτσι που να μην μπορεί να στρίψει κανείς.
-Ήθελα να γράψω για όλους αυτούς τους «πολιτισμένους» συμπολίτες μου που αφήνουν στη μέση του δρόμου το αυτοκίνητο για να ψωνίσουν στο παρακείμενο μαγαζί κλείνοντας το δρόμο στους υπόλοιπους μέχρι να ολοκληρώσουν τα ψώνια.
-Ήθελα να γράψω για τα πεζοδρόμια που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα και οι πεζοί περπατάνε ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
-Ήθελα να γράψω γι’ αυτούς που ψωνίζουν στα περίπτερα από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους κλείνοντας το δρόμο στους άλλους.
-Ήθελα να γράψω για τους γονείς και κηδεμόνες που στήνονται σε διπλές και τριπλές ουρές έξω από τα φροντιστήρια για να περιμένουνε τα παιδιά τους.
-Ήθελα να γράψω για τις πιτσαρίες και τα άλλα μαγαζιά που έχουν παρκάρει γλάστρες, πινακίδες, χαλασμένα μηχανάκια δυο μέτρα μέσα στο δρόμο για να μην παρκάρει κανείς μπροστά τους.
-Ήθελα να γράψω για το κακό που γίνεται με τα μπαρ που έχω στη γειτονιά μου. Ανάλογα με το τι έχει πιεί ο ιδιοκτήτης ή το τι ατελείωτο πάθος βιώνει την πληρώνουμε οι γύρω, είτε είναι 12 τα μεσάνυχτα είτε είναι 2.
Αυτά και άλλα πολλά τα είδα γραμμένα στο blog του Προκόπη Δούκα. Εκτός από τις επισημάνσεις του Δούκα βρήκα και πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια.
Τι φταίει άραγε για όλα αυτά; Μάλλον δυο πράγματα φταίνε. Το ένα είναι η κοινωνική κουλτούρα που έχει ο καθένας μας και το δεύτερο ο έλεγχος της τήρησης των στοιχειωδών κανόνων. Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα και στα δυο.
Δεν έχει να κάνει με το επίπεδο αλλά με την αντίληψη και την κουλτούρα για την κοινωνικότητα. Υπάρχουν γαϊδούρια με μόρφωση και λαϊκοί άνθρωποι άψογοι. Η διελκυστίνδα είναι μεταξύ ανθρώπων που επιλέγουν την ήσσονα προσπάθεια και το θράσος - και των ανθρώπων που έχουν σωστή άποψη για τον συνάνθρωπο, τον συμπολίτη και την κοινωνία.
Δυστυχώς οι άλλοι Έλληνες, της σωστής συμπεριφοράς και της ευγένειας, τους ήθους "λουφάζουν". Άδικα; Δεν ξέρω. Όμως η κακή συμπεριφορά και η κατάντια φαίνεται και στα δημόσια πρόσωπα και την πολιτική.
Και φοβάμαι ότι δεν μπορεί να αλλάξει γρήγορα αυτή η νοοτροπία. Οι κώδικες αξιών είναι προϊόντα μακράς παραδόσεως. Χαρακτηρίζουν πολιτισμούς. Δεν μπορούν ν’ αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά για να αλλάξουν, έστω και μακροπρόθεσμα, χρειάζεται μια μόνιμη πολιτιστική παρέμβαση που μόνο η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν. Όμως μοιάζει με φαύλο κύκλο γιατί οι ασκούντες την εξουσία γενικά σήμερα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν αυτή την τακτική και να πάρουν μέτρα, επειδή και οι ίδιοι έχουν τέτοια κουλτούρα.

Αξίζει να δείτε την ανάρτηση του Π. Δούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: