Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η μοναξιά του συγγραφέα

Ο Γ. Αρκουλής στον δικτυακό τόπο www. zougla.gr γράφει σχετικά: «Θεωρώ ματαιοπονία να περιμένει κάποιος να πλουτίσει από ένα βιβλιαράκι που θα τυπώσει. (…) Πριν λίγες ημέρες βγήκε στην αγορά η τελευταία μου συγγραφική κατάθεση και «άμα τη εμφανίσει» του βιβλίου άρχισαν οι παρενέργειες στο στομάχι. Κατ’ αρχήν, πλήθος φίλων και γνωστών τηλεφώνησαν για το «καλή επιτυχία αδελφέ», προσθέτοντας με νόημα: «Θέλω να μου το προσφέρεις με αφιέρωση»! Πράγματι, ελάχιστοι σκέπτονται (όταν αντιμετωπίζουν έναν γραφιά) ότι τυπώνει βιβλίο για να κερδίσει και όχι να χαρίσει.

Πάμε παρακάτω. Στέλνοντας σε μερικούς «μεγαλόσχημους» το βιβλίο, έτσι για το τιμής ένεκεν, στην ουσία για να τους ζυγίσεις, το πολύ να δεχτείς ένα «συγχαρητήρια» αλλά και «ευχαριστώ πολύ» και εκεί τελειώνουν όλα. Γνωρίζεις πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να υποστηρίξουν το βιβλίο, αλλά απογοητεύεσαι. Βέβαια, το ίδιο βράδυ (μιλάμε για τους λεφτάδες) ενδέχεται να ξοδέψουν δεκάδες χιλιάρικα για λουλούδια στα μπουζούκια -αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Όμως, εκνευρίζεσαι όταν κάποιοι από τους «τιμηθέντες τζαμπατζήδες» σου τηλεφωνούν την επόμενη και σου κάνουν κριτική! «Κοίτα, εκεί παρέλειψες αυτό» ή «δεν είναι έτσι όπως τα γράφεις, έπρεπε να με ρωτήσεις»…

Γράφοντας ΙΣΤΟΡΙΑ (ή προσπαθώντας να την πλησιάσεις), γοητεύεσαι. Χτυπάς τα πλήκτρα μπροστά από τον υπολογιστή και νιώθεις πως ετοιμάζεσαι να αγκαλιάσεις την ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, και αυτό σε κρατάει σε…διέγερση. Μόλις τελειώνεις τη δουλειά σου και το βιβλίο κυκλοφορεί, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Θα βρεθεί ένας να διαφωνήσει μαζί σου, άλλος να εκνευριστεί επειδή του θυμίζεις αλήθειες, τρίτος σου κόβει την «καλημέρα». Πάντως, όλο και θα ξετρυπώσει ένας τέταρτος που θα σου πει ήρεμα: «Προχώρα, σωστά τα αντιμετώπισες τα δεδομένα».

Τότε, λοιπόν, την ώρα της θολούρας και της παρενέργειας, αποδεικνύεται ότι αυτή η ωραία, απείρου κάλλους γυναίκα που ονειρευόσουν και λαχταρούσες γράφοντας με την μορφή της Ιστορίας, δεν είναι παρά μια «πόρνη που δεν σε σέβεται», αυτή που πρώτη σου γυρίζει την πλάτη…».

Το συγγραφιλίκι είναι μια δύσκολη υπόθεση και πάντως όχι αυτό που νομίζει ο καθένας.

Όλο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: