Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Χθες ο Μόραλης, σήμερα ο Λαμπράκης

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε χθες και κηδεύτηκε σήμερα ο μεγάλος ζωγράφος και δάσκαλος Γιάννης Μόραλης.

Ο Μόραλης γεννήθηκε το 1916 στην Άρτα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤΑ ζωγραφική και χαρακτική με δασκάλους τους Αργυρό , Γερανιώτη, Παρθένη και Κεφαλληνό. Συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη και το Παρίσι.

Το 1947 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Υπήρξε μαζί με τους Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Νικολάου και Νίκος Εγγονόπουλος ιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός» (1949).

Το έργο του περιλαμβάνει, εκτός από τους ζωγραφικούς πίνακες, εικονογραφήσεις βιβλίων, εξώφυλλα δίσκων, γλυπτά, χαρακτικά σε κτίρια, τοιχογραφίες, σκηνικά και κουστούμια.

Τιμήθηκε με πάρα πολλά βραβεία.

Σήμερα έφυγε ο Χρήστος Λαμπράκης.

Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε ο συνεχιστής και ανανεωτής του ομώνυμου δημοσιογραφικού συγκροτήματος που ίδρυσε ο πατέρας του Δ. Λαμπράκης. Καινοτόμος, δημιουργικός και οραματιστής στο χώρο της έντυπης, αντικειμενικής εκδοτικής ενημέρωσης, που άρχισε το 1922 με τον πατέρα του, υπήρξε πρωταγωνιστής των ΜΜΕ υπηρετώντας τη Δημοκρατία, την αλήθεια και την πρόοδο στην Ελλάδα.

Μεγάλο έργο του εκλιπόντος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ομώνυμο Ίδρυμα με δραστηριότητες στην Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα. Άλλες δραστηριότητές του είναι το in.gr, το Mega Channel κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια: