Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

O Τύπος στο νομό Λασιθίου

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον σημαντικό ρόλο των γραπτών πηγών στη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης και γενικότερα της εξέλιξης ενός τόπου; Ποιος ακόμα διαφωνεί για τη συνεισφορά ότι σ’ αυτό και του Τύπου; Ο τοπικός μάλιστα παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε ραδιόφωνο, τηλεόραση και Διαδίκτυο ήταν ακόμα πιο σημαντικός. Δεν συνέβαλε μόνο στην ενημέρωση και στην διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης αλλά αποτέλεσε και χώρο για να αναδειχθούν μεγάλες μορφές των Γραμμάτων. Ο Τύπος παλαιότερα, δυστυχώς όχι στον ίδιο βαθμό και σήμερα, διαπαιδαγωγούσε. Η εφημερίδα αποτελούσε ένα σπουδαίο παιδαγωγικό μέσο για τους αναγνώστες της.

Την πολυφωνική διάστασή που είχε ανέκαθεν ο Τύπος στην Κρήτη και ειδικότερα στο Λασίθι, με έμφαση στην παρουσίαση απόψεων, τη διεκδίκηση τοπικών αιτημάτων, την προβολή επιτευγμάτων, μπορούμε να ανιχνεύσουμε μέσα από τα σωζόμενα έντυπα των τελευταίων 130 χρόνων. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο νομό μας επιτρέπουν στον ερευνητη, σχετικά, να προσεγγίσει τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υπερβολή, επηρέασαν την πολιτική σχεδόν ολόκληρης της Ευρώπης.

Στη διάλεξη με θέμα "Η σημασία του τοπικού Τύπου στο Νομό Λασιθίου, ως διαχρονική και διαρκής πηγή πληροφόρησης" που διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με οδηγό τις εφημερίδες και τα περιοδικά του τόπου μας θα επιχειρήσουμε ένα ταξίδι στο χρόνο. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όσους παραβρεθούν στη δημιουργία μιας πληρέστερης εικόνας για τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν τον τόπο μας.

Ο Τύπος σήμερα, από έντυπος που ήταν λίγο πριν, γίνεται ηλεκτρονικός και σε πολλές περιπτώσεις από μέσο διαφωτισμού και όργανο ελέγχου της εξουσίας έχει γίνει μέρος της. Η τέταρτη εξουσία ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας κατηγορείται ότι διαπλέκεται με τις υπόλοιπες.

Τις διαστάσεις του Τύπου διαχρονικά και το ρόλο του στον τόπο μας θα παρουσιάσει την Δευτέρα, η Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους για το Νομό Λασιθίου κα Μαρία Σεργάκη στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο.

Η εκδήλωση της Δευτέρας είναι η τρίτη από μια σειρά διαλέξεων του κύκλου «Πατριδογνωσία», οι οποίες διοργανώνονται από την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και μπορούν να την παρακολουθήσουν και μαθητές κάθε ηλικίας. Χορηγοί είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Λασιθίου και το Επιμελητήριο Λασιθίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: