Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Τι εστί διαφθορά;

Όταν μιλάμε για "διαφθορά" τί ακριβώς εννοούμε; Που τέλος πάντων τη συναντάμε;
Ο Σωμερίτης στο σημερινό ΒΗΜΑ το εξηγεί αναλυτικά. Τη συναντάμε στην εφορία, στο νοσοκομείο, στην πολεοδομία, στα δημόσια έργα, στις «άδειες» όπου απαιτούνται, στις αποδείξεις στα μαγαζιά και στα ταξί, στα τιμολόγια των επαγγελματιών και των διαφόρων συμβάσεων, στους υπολογισμούς των γεωργικών «καταστροφών» ύστερα από θεομηνίες που δεν είναι πάντα ευδιάκριτες.

Μιλάμε γράφει ο Σωμερίτης «για το πού υπηρετεί ο κανακάρης της κάθε οικογένειας, για το πώς εξασφαλίζεται μια ενδιαφέρουσα μετάθεση, για το πώς σαν από θαύμα ο τάδε υπάλληλος και όχι ο δείνα αυξάνει επιδόματα και μπόνους, για το πώς μερικές φορές κερδίζεις μια δίκη ή για το πώς, αν αμαρτήσεις, αρκεί να έχεις κάποια πρώτη, δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη εξουσία και ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης το πάει από αναβολή σε αναβολή ως την ώρα της μοιραίας λήθης; Ή ακόμα για το πώς η κορούλα, ο γιόκας, το «αίσθημα» ή κάτι το παρεμφερές εξασφαλίζει κάποια αργομισθία».

Μόνο στο Δημόσιο συμβαίνουν αυτά; Όχι βέβαια. «Είναι πολύ διασκεδαστική η «οργή» τόσων πολιτών για τον νεποτισμό στην πολιτική και στις κυβερνώσες οικογένειες, λες και στη μεσογειακή χώρα μας δεν συμβαίνει το ίδιο και σε όλους τους ιδιωτικούς χώρους (και στη δημοσιογραφία)- γιατί, πώς να γίνει αλλιώς, δεν θα το τακτοποιήσεις το βλαστάρι σου- σε βάρος άλλων;

Απίστευτα μεγάλος είναι ο δρόμος για να περιοριστούν όλα αυτά».

Τι μέλει γενέσθαι; Αν κάποτε δεν ξεκινήσει μια διαδικασία σταματημού θα κατρακυλάμε συνεχώς όλο και πιο βαθιά σαν κοινωνία και σαν κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: