Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Και πάλι η τέταρτη εξουσία

O Πρετεντέρης, ο Μανδραβέλης, ο Τσίμας, ο Παπαχελάς, ο Μαρίνος … είναι μερικοί από τους δημοσιογράφους που λένε τα πράγματα έξω από τα δόντια. Και φυσικά αυτό δεν αρέσει. Πόσες φορές δεν έχει αναφερθεί ο πρώτος ως Ντερμπεντέρης επιτιμητικά γιατί διατύπωσε απόψεις που δεν ήταν σύμφωνες με εκείνες των επικριτών του. Και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε ύψιστες θέσεις υπηρετώντας κορυφαίους θεσμούς της δημοκρατίας μας.

Στο σημερινό του άρθρο στα ΝΕΑ ο Πρετεντέρης, με αφορμή τη μαφιόζικη δολοφονία του Γκιόλια, μεταξύ άλλων γράφει:

… «Οι περισσότεροι φτάνουν να πιστεύουν ότι καλός δημοσιογράφος δεν είναι παρά ο υπάλληλος του σωστού (δηλαδή, του δικού τους...) κόμματος, µε µμοναδική αποστολή να παπαγαλίζει την προπαγάνδα και να γλείφει τον αρχηγό.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι δουλειά του δηµοσιογράφου δεν είναι να ενημερώνει την κοινωνία αλλά να την αλλάξει. Ένα είδος κοινωνικού καθοδηγητή που το πρωί βρίζει τα αφεντικά, το απόγευµα κλείνει λιµάνια και το βράδυ «λέει αλήθειες» – µπεκροπίνοντας... Όποιος έχει µε σοβαρότερα πράγµατα να ασχοληθεί, απλώς υπηρετεί «το σύστηµα».

(…) Ξέρετε κάτι; Ολα αυτά προκύπτουν και συντηρούνται επειδή ποτέ στην Ελλάδα δεν αποσαφηνίσαµε τι ακριβώς είναι η δηµοσιογραφία. Και δεν αποσαφηνίστηκε µε ευθύνη και των δηµοσιογράφων.

Είτε επειδή ορισµένοι αρέσκονται να υποδύονται ρόλους που δεν τους αναλογούν και κοστούµια που δεν τους ταιριάζουν.

Είτε επειδή πολλοί εµπορεύονται την κολακεία του ακροατηρίου τους. Είτε επειδή κάποιοι αντιλαµβάνονται την προσωπική τους ανάδειξη ως µια διαδικασία διαβολής και συκοφάντησης των υπολοίπων – το τελευταίο διάστηµα υπάρχει ένας ολόκληρος δηµοσιογραφικός υπόκοσµος που αφοσιώνεται σε αυτήν τη δουλειά.

Έτσι, σε µια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θεωρούν ορθό µόνο ό,τι πρεσβεύουν οι ίδιοι, όπου πιστεύουν µόνο σε ό,τι τους συµφέρει κι όπου εκτιµούν µόνο αυτό µε το οποίο συµφωνούν, η σωστή δηµοσιογραφία καθίσταται σχεδόν αποσυνάγωγη. Οσο επιζεί ακόµη...».

Τι νόημα θα είχε βέβαια μια «δημοσιογραφία» που θα υπηρετούσε διαφόρους ή θα έκανε αναπαραγωγή δελτίων τύπου; Ποιους θα ενδιέφερε;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

απόλυτα υποκρητικό το άρθρο του Πρετεντέρη, ο οποίος αποτελεί το ιδανικό παπαγαλάκι των εργοδοτών του και τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις παρακολουθούμε από καιρό σε καιρό στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

...και βεβαίως, ο συγκεκριμένος ποτέ δεν ενημερώνει του πολίτες (ΠΟΤΕ), αλλά πάντα σχολιάζει όσα και ότι του έχουν πει από πριν.

Απορώ πως εσείς κ Σταμέλο, ένας νοήμων άνθρωπος, πείθεστε και αναπράγετε τέτοιου είδους υποκριτική προπαγάνδα.

Ι.Σ. είπε...

Νομίζω ότι ο καθένας μας θα πρέπει να κρίνεται απ' αυτά που λέει και βεβαίως από αυτά που πράττει και όχι αυτά που ενδεχομένως του αποδίδονται.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος έχει γίνει επανειλλημένως στόχος των ανθρώπων που θίγεται η εξουσία τους. Και αυτό όχι από μια κατεύθυνση αλλά από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις.
Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει ο καθένας μας να έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του και να κρίνεται γι' αυτό.