Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

100 χρόνια Νίκος Γκάτσος

H φωτο από το site του 104,4
Η εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο παρουσίασε χθες το πρωί στο ΡΕΞ το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Ήταν μια δουλειά που κράτησε ολόκληρη τη σχολική χρονιά στο πλαίσιο της «Αισθητικής Αγωγής».

«Η Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, (...), συμμετέχοντας φέτος στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου, επέλεξε να δραματοποιήσει μερικά τραγούδια που προσφέρονται γι' αυτό και κατά βάση τραγούδια δημοφιλή του Μάνου Χατζηδάκη και του Σταύρου Ξαρχάκου. Τραγούδια που αναφέρονται σε γνωστά, ιστορικά ονόματα ή και ονόματα απλών ανθρώπων».

Οι συντελεστές
Μουσικοί: Γεώργιος Γεροντής (λαούτο), Κων/νος Σκουληκάρης (πιάνο), Χρυσούλα Τζάβλα (βιολί), Μάριος Σκουληκάρης (μπουζούκι) και οι Καθηγητές Ξανθούλα Πορφυράκη και Μανώλης Κλώντζας.
Χορωδοί - ηθοποιοί: Κων/νος Αφορδακός, Μιχ. Γουναλάκης, Ιωαν. Καλαμπαλίκης, Ευαγγελία Καρυδιαννάκη, Ιάσων Κουνδουράκης, Άρτεμις Κρυονοπούλου, Βασιλεία Λιανού, Ιωάννης Ξενάκης, Νεφέλη Ξυνού, Λίτσα Παπά, Αθηνά Πατεράκη, Ευαγγελία Ραπανάκη, Κων/νος Σκουληκάρης, Μάριος Σκουληκάρης, Μαρία Στεφανάκη, Μιχάλης Ταβλάς, Χρυσούλα Τζάβλα, Γεώργιος Τζιρής, Θάνος Τρανόπουλος, Δημήτριος Φαϊτάκης, Δήμητρα Φραγκιαδάκη.
Οι Καθηγητές:
• Ιωάννης Σταμέλος, σκηνοθεσία, ενδιάμεσα κείμενα, συντονισμός [ και πολυμέσα]
• Γιάννα Παπαδάκη, μουσική υποστήριξη
• Θανάσης Ρωσσίδης, σκηνικά, τεχνική υποστήριξη
Αναλυτικό ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

Ο Γ. Τουτουδάκης  στην ιστοσελίδα του 104,4 FM


Ένα ολόκληρο πρωινό, αφιέρωμα σε δύο κορυφαίους Έλληνες ποιητές, μέλη της νεώτερης ιστορίας αυτού του τόπου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, το πρωί της Τρίτης (3/5), στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο. Το μεν πρώτο μέρος ήταν το ίδιο όπως και στις 23 Μαρτίου στον ίδιο χώρο "Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας του Ελύτη" με τη χορωδία του 2ου Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση της Γιάννας Παπαδάκη, ενώ το δεύτερο μέρος με το τίτλο "Φύσ' αεράκι φύσα με, γνωστά και άγνωστα πρόσωπα στα παραμύθια του Νίκου Γκάτσου", παρέλασαν μια σειρά τραγούδι σε στίχους του ποιητή, είτε ερμηνευμένα, από τους μαθητές, είτε ως δρώμενα.
(...)
Όσον αφορά [το αφιέρωμα] στο Νίκο Γκάτσο, οι καθηγητές διάλεξαν μια σειρά από τις πλέον γνωστές μελοποιήσεις ποιημάτων του, από τον Σταύρο Ξαρχάκο και Μάνο Χατζιδάκι, με αναφορές στο Μάρκο Βαμβακάρη, στη Σμύρνη, στη μέση Ελληνίδα "Παναγία των Πατησίων", αλλά και ποιήματα που απέδωσαν θεατρικά.
(...)
Ευχή μας, τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται συχνότερα, μήπως οι μαθητές γλυτώσουν από την επίθεση των υποπροϊόντων της τηλεοπτικής δημοκρατίας της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: