Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

What is this?

Ιστορική μνήμη; What is this?

Τέσσερις πολυελαίους έκλεψαν άγνωστοι από το ξενοδοχείο Ακροπόλ πριν από δέκα μέρες αφαιρώντας και τα τελευταία στολίδια αυτού του κτιρίου. Λέει η σημερινή ειδησεογραφία.

Η επιχείρηση, συνεχίζει,  έγινε νύχτα και με απόλυτη οργάνωση, από περίπου δέκα άτομα (κάποιοι εισήλθαν στο κτίριο και άλλοι περίμεναν απ΄ έξω) οι οποίοι αφού έσπασαν τις κλειδαριές που ήταν τοποθετημένες στις πόρτες προχώρησαν στην αποξήλωση των πολυελαίων. Κανείς δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και οι δράστες έφυγαν ανενόχλητοι. Το κτίριο είναι απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο.

Προηγουμένως είχαν καταβάλλει προσπάθεια να ξεκολλήσουν και τα χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα της σκάλας που οδηγεί στους ορόφους αλλά δεν τα κατάφεραν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κλειδαριές του διατηρητέου κτιρίου της οδού Πατησίων έχουν βρεθεί σπασμένες, κυρίως από άστεγους - μερικοί μάλιστα είχαν εγκατασταθεί πριν από καιρό σε δωμάτια των πάνω ορόφων - είτε από χρήστες ουσιών, κάποιος από τους οποίους παρ΄ ολίγον να κάψει, πριν από ενάμιση χρόνο, όλο το κτίριο.

Άλλες κλοπές, όπως απόσπαση κιγκλιδωμάτων, αφαίρεση χαλκοσωλήνων και κάθε υλικού που μπορεί να πωληθεί (οι μπανιέρες για παράδειγμα) έχουν σημειωθεί κατά καιρούς.

Προχθές (16-5-11) διαβάσαμε την άλλη συγκλονιστική: «Άγνωστοι» αφαίρεσαν την προτομή του Κολοκοτρώνη από την ομώνυμη πλατεία στο Ζεφύρι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Την είδηση συμπλήρωνε το σχόλιο: Να σημειωθεί ότι πέρυσι «άλλοι άγνωστοι» είχαν αφαιρέσει την προτομής του Βενιζέλου.

Για κάποιους "συμπολίτες" μας το μέταλλο της προτομής του Κολοκοτρώνη και του Βενιζέλου σαφώς και έχει μεγαλύτερη αξία από την ιστορική μνήμη. Ποια ιστορική μνήμη, δηλαδή… Άντε τώρα να τους πει κανείς γιατί τον Μακρυγιάννη και να τους εξηγήσει γιατί πολεμήσανε όλοι αυτοί. «Για να χορεύουν σεικ κάτι κωλόπαιδα» που υποστηρίζει ο Χριστιανόπουλος ή «διηγώντας τα να κλαίς» που λέει ο Σολωμός;

Δεν υπάρχουν σχόλια: