Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ώρες ευθύνης

Αν βάλει κανείς στο Google να αναζητήσει το «Ώρες ευθύνης» το αποτέλεσμα παραμένει εντυπωσιακό: 2.520.000 ευρήματα σε 0,05 δευτερόλεπτα.
Γράφει γι’ αυτό ο Μπουκάλας στη σημερινή Καθημερινή: «Μια αρμαθιά από κοινούς τόπους έχει καταντήσει ο πολιτικός λόγος, κι από κοντά ο δημοσιογραφικός, όταν μιμείται ή υπηρετεί την κομματική ρητορική, το νόημα της οποίας εντοπίζεται περισσότερο στο τι δεν λέει και όχι στο τι λέει, περισσότερο στο τι αποσιωπά παρά στο τι ομολογεί ή ισχυρίζεται. Όταν οι κομματικοί άρχοντες αναγγέλλουν στομφωδώς άλλη μία «ώρα ευθύνης», με την επαγγελματική τους αμνησία να αποτελεί το κύριο έρεισμα των λεγομένων τους, είναι σαν να τεμαχίζουν τον πολιτικό χρόνο σε σποραδικές «ώρες ευθύνης» (όταν ζορίζουν πολύ τα πράγματα), υπονοώντας ότι ανάμεσά τους εκτείνονται μεγάλες περίοδοι επιτρεπόμενης ανευθυνότητας, θεμιτής χαλαρότητας και κατανοητού βολέματος. Πως έτσι βλέπουν τα πράγματα κι έτσι τα ζουν, το ξέρουμε, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους ενοχλεί, μια και ποντάρουν και στη δική μας αμνησία.
Αν λοιπόν μπορούσαν να κατέβουν σε διαδήλωση οι λέξεις, να διαμαρτυρηθούν για το άδειασμά τους, για τη νοηματική εξουθένωσή τους, πιστεύω ότι πρώτη θα πορευόταν η καταρρακωμένη «ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: